Persiskt omelett- Mammas persiska kök

mammas persiska kökHej igen! Här i Göteborg fortfarande njuter vi av det fantastiska väder. Det blev lite kyligare men fortfarande soligt dagarna ut. Jag är fortfarande sjukskriven. Tränar mycket min handled och hoppas snart komma tillbaka till jobbet. Trots allt dagarna bara flyger iväg. Inte så länge sedan fick jag en bok Mammas persiska kök. Boken är skriven av två iranska matälskare Rozbeh Javid och Amir Akhound tillsammans med Eja Nilsson. Rozbeh och Amir driver en restaurang i Stockholm som  heter Shahrzad. Jag har varit och ätit där. Maten är så god och fräsch. Utan tvekan bästa persiska restaurangen, högsta betyg från mig!

Som tittel säger boken handlar om persiska köket. Ni anar inte hur glad blev jag när jag fick boken. Visserligen har vi hemma persisk kokbok. Dessvärre på persiska och min persiska är inte så bra på att tyda denna bok. Så jag välkomnade mer än gärna en persisk kokbok just på svenska.

persiskt omelett

Boken innehåller många smakrika recept. Vissa är bekanta för mig som kycklinggryta med granatäpple och valnötter, kebab eller sallad med valnötter och oliver. Andra maträtter känner jag igen från restaurangbesök. Vissa recept var helt okända för mig. Inte konstigt. Iran är stort land med olika matkulturer. Det finns uppsjö med härliga maträtter…Men en sak är gemensamt för alla Iranier, allt matlagning börjar med riset! Riset kokas med omsorg och smaksätts på olika sätt, med saffran, berberis eller örter. Lärde mig laga ris på persiskt vis länge sedan av min man, äkta Iranier. Ni kan lära er också för att det finns recept i boken!

matlagningsbokSjälv blev jag intresserat av ett recept, persiskt omelett med bondbönor och valnötter. Bondbönor är min favorit böna som är lika populära i det persiska köket som i polska. Dock har jag aldrig provat bondbönor i ett omelett tillsammans med nötter. Det är bland de godaste omelett som jag har ätit. Det är faktiskt första recept som jag testade från Mammas persiska kök. Det är mycket lätt att följa recept. Dock hoppade jag över riset och maizena. Bondbönor kan man köpa torra eller frysta. Jag brukar köpa mängder färska bondbönor på sommaren och sedan frysa i portioner. För de som inte vet, bondbönor är de stora gröna bönor som passar utmärkt i sallader och även i omelett.

Persiskt omelett ur Mammas persiska kök

Ingredienser:

5 dl kokta bondbönor

1 pkt saffran, 0,5 g

8 stora ägg

2 msk torkad dill

1 dl färsk dill, fint hackad

2 dl hackade valnötter

2 msk smör att steka

salt att smaka av

mammas_persiska_kokVispa lätt ägg med dill och salt med hjälp av gaffeln. Smaksätt med salt. Lös saffran i vatten och blanda med äggröra. Smält smöret långsamt på låg värme i stekpannan som tål ugnsvärme. Häll i ägget, blanda i bondbönor och strö på valnötter. Stek omelett på medelvärme i 3 minuter. Lös upp kanterna och vänd omelett. Du kan också ställa pannan i den uppvärmda ugnen i några minuter. Lägg upp omelett på en fat och skär i bitar.

Mammas Persiska Kök är en bok om kärlek till mat och gamla traditioner. Är ni nyfikna på persisk mat och  bor i Stockholm så ska ni besöka restaurangen Shahrzad vet jag! Vill ni lära er laga persisk mat tycker att Mammas Persiska Kök är ett bra kokbok att ha till hjälp. Njöt verkligen att läsa den!

Leave A Comment