Plommonkaka med crumble

plommonkakaHörni! Idag är fredag. Hur ska man fira den om inte baka plommonkaka! Köpte igår jättesöta plommon och tänkte med det samma, plommonkaka. På vägen hem med en korg fullt med plommon kände mig så ivrig. I huvudet snurrade idéer till receptet. Hur ska jag baka den? Rund eller fyrkantig, som smulpaj eller mördegkaka. Ska jag göra extra fyllning som frangipane eller nöja med bara med plommon…Bollade med olika idéer in i det sista tills jag kom på att baka plommonkaka med crumble. Som bas gjorde jag en mördeg. Ganska tjock botten blev det. Plommon är mycket saftiga och ingen vill ha blöt deg. Så bestämde mig även att göra crumble som blev pricken över i.

Tror ni att det finns skillnad mellan mellan pajdeg och mördeg? Tydligen! I mördeg brukar man ha äggulor. Till pajdeg räcker det med vatten, mjöl och smör. Pajdeg är mer kompakt än mördeg. En färdigt bakad pajdeg ger ett smuligt, något sprött resultat. Mördeg är luftigare än pajdeg. Liksom pajdegen man ska alltid förgrädda mördegsbottnarna. Dock under de sista minuterna, borde man pensla insidan med äggula, och baka några minuter till. Detta hjälper att mördegen blir inte blöt. Intressant. Det gjorde jag inte, men åndå plommonkaka blev god och mördegen härligt mjuk.

plommonkaka

Plommonkaka

Ingredienser:

250 g vetemjöl

150 g smör

50 g socker

1 äggula

1 msk crème fraîche

15-20 plommon

florsocker att pudra med

plommonkaka_receptSätt på ugnen på 180ºC varmluft (utan varmluft 200ºC). Börja med mördeg. Smula smör tillsammans med mjöl och socker. När du är klar med smuldegen lägg i äggula och crème fraîche. Blanda lätt till en deg, knåda inte! Spara en tredjedel av degen i kylen. Kavla resten av degen mellan 2 pappersark och tryck in i bakformen. Förbaka mördegen i den uppvärmda ugnen. Ta ut från ugnen och garnera med plommonhalvor. Smula resten av degen och ställ tillbaka i ugnen. Baka kaka i 30 minuter i 180ºC varmluftsugn. Ta ut kakan från ugnen, låt svalna något och pudra med florsocker. Dela i rutor och servera.

 

Leave A Comment