Plommonkaka med ett lite knäckigt täcke

plommonkaka med mandel matblogg matmedmera

Säg hej till plommonkaka med mandel. Älskar plommon, älskar baka med plommon, det vet ni redan? Till denna plommonkaka behövs saftiga plommon, fast ni kan baka den med alla möjliga stenfrukter som finns. Ni kan gärna välja nektariner, persikor eller körsbär. Körsbär tog slut för i år men passa på medan nektariner, persikor och aprikoser finns fortfarande på affären.

plommonkaka_med_mandel_recept_matmedmera

Jag använder detta recept flitigt och bakar även kaka även med päron och äpple. Det blir lika gott! Men idag plommon som gäller och plommonkaka med mandel. Jag har mandelmjöl både i smeten och smuldeg. Jag smaksatte kakan även med amaretto likör. Amaretto gar jag alltid hemma och tycker att det är så gott att ha den i plommonkaka inte bara i tiramisu.

 

plommonkaka med mandel recept_matblogg_matmedmera

Det här är en fin plommonkaka med mandel som är gyllene tack vare råsocker. Om du vill du kan använde vitsocker, kanske något mindre då är den mer söt än råsocker.

plommonkaka med mandelsmul

Plommonkaka med mandel

10 bitar

bakform om 23 cm i diametern

Ingredienser:

100 g mandelmjöl

2¾ dl / 180 g vetemjöl

2¼ dl / 200 g råsocker

1 ägg

1 tsk bakpulver

150 g smält smör

1½ dl mjölk

2 msk amaretto likör

300 g plommon

en nypa salt om smör är osaltat

Mandelsmul

2 msk mandelmjöl

3 msk vetemjöl

1 msk smör, kallt

2 msk mandelspån

plommonkaka med mandel recept matmedmera matblogg

Sätt ugnen på 180ºC. Klä bakformens botten med bakpapper. Kanterna smörj med smör och pudra med mandelmjöl. Blanda vetemjöl med mandelmjöl, socker, salt och bakpulver. I andra skål blanda ägget med det smälta smöret, amaretto och mjölk. Lägg i torra ingredienser och blanda med slickepotten. Häll smeten i bakformen. Halvera plommon, ta bort kärnor och tryck frukterna i smeten.

Blanda ingredienser till mandelsmul och strö på kakan. Sätt plommonkaka i den uppvärmda ugnen och baka i 45 – 50 minuter. Kolla gärna med trä pinne om kakan är torr inuti. Ta ut kakan och låt den svalna. Servera med grädde eller glass.

 

 

Leave A Comment