Baka med säsongens frukter

plommonkaka med nötter och chokladPlommonkaka med nötter och choklad är det bästa jag vet. Jag älskar baka med säsongens frukt. Förutom att råvarorna smakar bättre i säsong då är de också billigare och miljövänliga. Vi har i Sverige hur många plommon som helst. Alla har sina favoriter. Jag gillar de stora röd – gul – violett färgade. De är mycket saftiga och när mogna, väldigt söta plommon.

plommonkaka_recept_matmedmera_matblogg

Plommonkaka av någon slag är alltid gått till eftermiddagskaffe. Idag bjuder jag på recept till plommonkaka med nötter och choklad. Det är en saftig kaka som jag bakade i långpanna. Tycker att det är praktiskt att baka i långpanna.

plommonkaka_recept_baka_matmedmera

Idéen till kaka fick jag av polska godis. Det är katrinplommon med överdrag av mörk choklad. Det är en av dem bästa godis som finns! Därför tyckte att plommonkaka med nötter och choklad i kommer bli en underbart bakverk. Hade rätt!

plommonkaka_matblogg_matmedmera

Ser ni plommon på bilden nedan…Dessa plommon är så goda! Vissa kan bli jättestora! Goda att äta som dem är eller baka kaka.

plommonkaka recept matmedmera

Plommonkaka med nötter och choklad

långpanna om 25 cm x 35 cm

Ingredienser:

4½ dl / 280 g vetemjöl

3 msk malda valnötter

2 tsk bakpulver

en nypa salt

200 g socker

100 g mörk choklad, 70 % kakao

2 ägg

1½ mjölk

500 g plommon

150 g smör, mjukt

Crumble

40 g vetemjöl

30 g smör, kallt

3 msk malda valnötter

1 dl / 90 g socker

plommonkaka_recept_efterratt_matmedmera_matblogg

Sätt ugnen på 175ºC. Smula ihop kallt smör, vetemjöl, malda valnötter och socker. Ställ undan. Halvera plommon och kärna ur. Klä långpanna med bakpapper. Vispa smör med socker pösigt. Tillsätt ett ägg i eget och visp till. I ner bunke rör ihop vetemjöl, bakpulver och malda valnötter.  Hacka chokladen. Blanda smeten med torra ingredienser samt hackad choklad. Flytta smeten till bakformen och jämna ut ytan. Tryck i plommon och strö på smulor. Sätt kakan i den uppvärmda ugnen och baka 45 – 50 minuter. Ta ut den färdigt bakad kakan och låt svalna, sedan dela i bitar.

 

 

Leave A Comment