Polsk apelsincheesecake sernik

apelsincheesecakePolsk apelsincheesecake sernik bakar jag alltid till stora helger som jul eller påsk. Mycket matig kaka som mina vänner tycker mycket om. Det blir alltid en stor sats. Goodie bugs fyllda med cheesecake uppskattas mycket av mina vänner. Cheesecake eller sernik som det heter på polska är mycket enkelt att baka. På sistone brukar jag grädda cheesecake i en vattenbad på låg temperatur. På så sätt sernik spricker inte och är platt. Så gjorde jag även apelsincheesecake. Apelsin och choklad är super kombo. Cheesescake med apelsin har ni redan sätt här på matmedmera. Den är bara så good! Apelsincheesecake är en annan variant dock det med mycket mer smör av apelsin. Kanderat apelsinskal är så otroligt aromatiskt. Inte konstigt att apelsincheesecake doftar och smakar så mycket apelsin. Ännu mer med apelsincurd.

cheesecake_recept
Apelsincheesecake

Ingredienser:

bakform 20 cm x 30 cm

Brownie

125 g smör

100 g choklad, 70% kakao

2 ½ dl / 225 g strösocker

1 tsk vanilijpulver

2 stora ägg

2 dl / 120 g vetemjöl

Sätt ugnen på 180ºC. Smält smör och choklad. Vispa pösigt ägg med socker och vanilj. Häll i avsvalnad chokladbladning i ägget och vispa lätt. Sikta i mjölet. Klä bakformen med bakpapper och häll i smeten. Grädda brownie i den uppvärmda ugnen i cirka 20 minuter. När brownie är färdigt gräddat sänkt värme i ugnen till 130ºC. Under tiden gör ostsmeten.

Ostsmet

100 g kanderat apelsinskal

4 ägg

750 g kesella

100 ml vispgrädde

1 msk potatismjöl

2 ½ dl /225 g strösocker

 1 tsk vaniljpulver

sernik_polskVispa ägg med socker fluffigt. Tillsätt kesella, grädde, potatismjöl, vanilj, apelsinskal och vispa lätt. Övervispa inte! För mycket luft i smeten gör att chessecake blir högt under bakningen men sedan sänks rejält. Häll smeten över brownie (det är okey om brownie är fortfarande varm). Grädda cheesecake i en vattenbad i 130ºC varmugn 1,5 timme. Låt svalna i ugnen och sedan på gallret.

Apelsincurd

2 dl apelsinjuice, färskt pressad

1 msk maizena

½ dl +1 tsk / 50 g strösocker

2 äggulor

1 ägg

50 g smör, osaltat

Ganaché

100 g choklad, 70% kakao

4 msk smör, osaltat

2 msk ljus sirap

1msk vispgrädde

polsk_sernikVispa kort ägg med socker och maizena. Tillsätt apelsinjuice och rör väl. Värm blandningen under omrörning. När krämen börjar tjockna ta bort från värme och tillsätt smör. Blanda väl. Ställ apelsincurd åt sidan för att svalna. Bredd sedan på den kalla cheesecake. Blanda alla ingredienser till ganaché i smält i ett vattenbad. Bredd tunt på apelsincurd. Ställ kakan i kylen en timme eller övernatt. Dela sedan i bitar.

Leave A Comment