Polsk rödbetssoppa botwinka och slut på sommaren

polsk soppa botwinka recept matmedmera Botwinka…Imorse när jag vaknade slog mig att sommaren är över. När jag tittar på väderprognos på teve och platser vi besökte under semestern känner mig nostalgisk. I Kroatien är fortfarande varmt och soligt. Känns som jag vill hoppa på ett flyg och få lite vila i solen.

På affärerna anländer årets skördar en efter den andra, bland annat färska rödbetor i knippe. Älskar rödbetsbladen och i Polen brukar vi koka soppa med dem som heter botwinka. Det finns olika varianter av denna soppa, både varma och kalla. Personligen älskar varm botwinka med bladen och den söta rödbeta och en klick sur smetana. Botwinka är enkel soppa. Den brukade jag äta på landet när väl besökte mina mor – och farföräldrar. Det är det fina att bo på landet, ha egen trädgård och äta säsongens frukt och grönsaker, ha egna djur. Kan inte räkna hur många gånger plockade jag färska ägg, gick in i gården för att äta söta jordgubbar. Härliga minnen.

rodbetssopp_botwinka_matblogg_matmedmera_botwinka

Polsk botwinka är ett sådant barndomsminne, rödbetssoppa men fantastisk färg och smak. Kallt ute? Sugen på en varm soppa? Testa receptet på sagolik rödbetssoppa från Polen.

Rödbetssoppa botwinka

till 4 personer

Ingredienser:

en knippe rödbetor med blad, cirka 500 g

1½ l kycklingbuljong

2  selleristjälkar

2 morötter

½ tsk torkad mejram

2 vitlöksklyftor

1 lagerblad

2 msk persilja, hackad

½ tsk svartpeppar

3 msk balsamvinegär, röd

1 gullök

150 g bacon

2 dl smetana

400 g potatis

botwinka_rodbetssoppa_matblogg_matmedmera

Skala rödbetor och skiva. Hacka selleristjälkar, rödbetsbladen, morötter, vitlök och lök. Stoppa grönsaker i grytan, häll på buljongen och koka soppan i 25 minuter. Smaka av soppan med salt, peppar, örter och balsamvinegär. Koka hela potatis i separat gryta i lätt saltat vatten. Sila av vatten och lätt slå sönder potatis. Fördela potatisar på tallrikar  och hel på botwinka. Strö på stekt och tärnat bacon och hackad persilja. Servera rödbetssoppa med en klick smetana.

 

Leave A Comment