Polsk gulasch med kornsallad

polsk gulaschHej alla läsare! Jag känner mig glad och pigg idag trots min brutna handled som fortfarande gör mycket ont om jag bara viftar med den okontrollerad. Men så är det i mitt kök! Jag gillar göra många saker samtidigt och fortfarande inser inte min begränsning…Men idag är min tur i köket. Långsamt, ondfylld men det ska gå! Mina barn har lessnat på pappas mat, inte för att den är dåligt, nej…Min man är duktig på att laga mat fast hans matlagning är lite ensidig, nämligen persisk. Inget ont om persiskt kök men man måste variera! Därför idag blir polsk mat. Jag tänkte laga polsk gulasch på fläskbog som i Polen serveras med korn. Korn och andra spannmål är mycket inne just nu. De mättar längre och tillhör dem så kallade långsamma kolhydrater…stop, stop…Nu är mitt yrkesvana vill ta över. Här snackar man mat, inte biologi!

Polsk gulasch är en gryta som för en mustig och djup smak av rotfrukter, lagerblad och persilja. Vanligtvis serveras gulasch med varm kornsallad.  Här gjorde jag helt korn med fräst spenat. Annars går bra att servera gulasch med potatismos.

Polsk gulasch

Ingredienser:

till 4 personer

500 g fläskbog, benfritt

1 lagerblad

2 morötter

1 gullök, medium

2 msk smör

2 kryddpeppar

1 msk vetemjöl

3 dl köttbuljong

1 dl grädde, kan uteslutas

salt att smaka av

¾ tsk svartpeppar, grovmalen

2 msk persiljeblad, fin hackade

Kornsallad

150 g helt korn

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

100 spenat, färskt

salt och svartpeppar att smaka av

polsk gulasch recept

Dela köttet i bitar. Pudra med vetemjöl och strö på svartpeppar. Smält smöret i grytan. Tillsätt köttet och bryn tills det är gyllene. Hacka löken och tillsätt i grytan samt skivade morötter, lagerblad, kryddpeppar och köttbuljong. Använd gärna ekologisk köttbuljong. Smaka av gulasch med salt, sätt på locket och koka långsamt, cirka 45 minuter. Gulasch är klar när vara riktigt mört. Om gulasch är för tjock, häll mer vatten. På slutet strö på hackad persilja.

Under tiden förberedd kornsallad. Koka korn enligt anvisningar på förpackningen (brukar använda helt korn från Saltå kvarn). Ansa och tvätta spenat. Lägg i stekpanna. Tillsätt skivat vitlök. Fräs något minut tills spenat slocknar lite. Tillsätt korn, smaka av med salt och peppar och blanda väl. Servera gulasch med kornsallad.

Leave A Comment