Polsk soppa på surkål

polsk soppa på surkålYes! Polsk soppa på surkål eller kapusniak som den heter på polska är en av de godaste soppor som finns i polsk matlagningstradition. En riktigt god surkålssoppa borde innehålla få grönsaker och gärna en sting av rökt fläsk. Som tillbehör brukar polacker ha kokt potatis och kryddig korv av något slag. En bit gott bröd till denna soppa är inte dumt heller. Polsk surkål kan ni köpa i den lokala saluhallen. I Polen brukar man köpa surkål lösvikt direkt från träfatet.

På landet brukade man göra egen surkål. Ett träfat på 100 liter brukade räcka för en hel säsong. I Polen äter man mycket surkål. Det finns många julrecept som innehåller surkål som surkålsgryta, bigos eller pierogi. Polsk soppa på surkål serveras som huvudrätt. Det är mycket mättande soppa!

Polsk soppa på surkål

Ingredienser:

½ kg polsk surkål

1 palsternacka

1 morot

en liten bit sellerirot

1 lagerblad

2 l köttbuljong

1 gullök

4 vitlöksklyftor

300 g rökt bog

1 msk torkad mejram

salt och svartpeppar att smaka av

1 msk hackad persilja

 1msk olja

Tillbehör

4 polska korvar

½ gk kokt potatis

polsk soppa

Skala och strimla lök och vitlök. Fräs i olja. Tillsätt surkål. Om du tycker att surkål är för sur du kan skölja den med kallt vatten. Stek surkål tills den får lite färg. Flytta till en gryta och häll över köttbuljong. Grovt riv palsternacka och morot och tillsätt i soppa. Tärna fläsket och bryn. Tillsätt i soppa. Smaka av med salt, svartpeppar och mejram. Koka surkålssoppa i 30 minuter. Dela korvarna i mitten och gör snitt. Stek eller grilla. Koka potatis. Servera soppa med kokt potatis och korv till. Strö på hackad persilja. En skiva bröd till är också gott att ha.

 

Leave A Comment