Polska knedle och stekt surkålssallad

Jag saknade polsk mat igen. Denna maträtt brukar jag göra när jag har potatis över. Sanningen egentligen är att jag alltid kokar mycket potatis för att om jag har tur, spara till annan maträtt, där jag behöver just kokt potatis. Polska knedle är en perfekt sådan. Knedle har jag gjort förut med plommon, men nu ville jag fylla knedle med en härlig färs av kött och torkade skogssvampar. Jag har verkligen längtat efter knedle med köttfyllning!

Färs kan bestå av fläsk, nöt eller kyckling kött. Jag kokar kötet i bit med grönsaker. Buljongen använder jag till någon soppa och köttet ska malas  i köttkvarn. Torkade svampar är ett måste i denna färsen. Jag har massor med torkad svamp hemma. Senaste åren har bjudit på regnigt väder och svamparna växte som tokiga. Plocka svamp är det bästa som finns och så mycket motion på köpet.

Svamparna brukar jag doppa i het vatten och låta de dra i 15 minuter. Sedan är bara hacka de smått, steka med lök och röra ner i färsen. Stek surkålssallad till knedle är bara pricken på. Jag älskar surkål och den här salladen är lätt som helst att förberedda. Den smakar så gott och är så billigt också.

I Polen på landet brukar folk göra sin egen surkål.  Min mormor hade en jättestor trähink och förvarade surkålen i den. Surkålen som var fin strimlad  packade hon tätt i hinken genom att pressa den med en träklubba, likt basebollklubba. Inga tillsatser användes på den här tiden, bara salt . Det var meningen att surkålen skulle räcka året runt.

Man lagar många maträtter med surkål i Polen. Jag nämnde bigos på bloggen i fjol. Idag vill jag visa er hur gör man knedle och stekt surkålssallad.

Recepet till polska knedle och stekt surkålssallad

Ingredienser:

5-6 portioner

 • 1 kg kokt potatis
 • 1 ägg
 • 3-4 dl mjöl
Färsfyllning
 • 400 g kokt kött ( jag hade fläskkarré)
 • 20 g torkade skogssvampar
 • 1 tsk torkad mejram
 • 1 gullök
 • salt och svartpeppar
Stekt polsk surkålssallad
 • 5 dl polsk surkål
 • 1 gullök
 • salt och peppar
 • 1 nypa mejram
Utförande:
 • Koka potatis i lätt saltat vatten om du inte har färdiga. Häll av vatten, låt svalna och ånga bort. Pressa potatis och gör en kula. Dela den på fyra och ta bort en bit och fyll tom plats med  vetemjöl. Tillsätt ägg och även den fjärde delen av potatis och knåda lätt till en deg på en mjölad yta.
 • Häll varmt vatten över svampen och låt de dra cirka 15 minuter.
 • Mala köttet i en köttkvarn. Skala och hacka smått gullök. Sila av vatten och hacka den mjuka svampen. Stek gullök och svamp i lite olja tills löken blir genomskinligt. Blanda till en färs tillsammans med köttet och de övriga kryddor och salt.
 • Dela degen i 4 bitar, rulla de till längder och sker i mindre bitar, beroende på hur stora knedle vill du ha. Mina blev 6 cm långa och 3 cm tjocka.
 • Platta varje degbit och placera en masked färs i mitten. Forma till en liten rund bulle –  knedle.
 • Koka upp vatten i en stor kastrull, salta vatten. Stoppa knedle  i vattnet och koka tills de flyter upp.
 • Lägg på tallriken.
 • Skala löken och skär i tunna skivor. Stek tills löken är mjuk och får färg. Häll i surkålen, salta och peppra, strö på mejram. Stek tills surkålen är mjuk och fått fin ljusbrunn färg. Servera varmt.

 

Knedle kan man äta direkt ner man har kokat de. De kan förvaras i kylskåpet och värmas på stekpanna följande dag.

Leave A Comment