Polska pierogi med kött

polska pierogiJag älskar polska pierogi eller dumplings som de heter på engelska. Polska pierogi är så goda och finns i olika sorters. Att lyckas med polska pierogi är inte alls svårt. En bra pastadeg är den bästa förutsättningen till mjuka och goda dumplings. Jag brukar tillreda pierogi fyllda med surkål och svamp. Surkålspierogi är typisk polsk julmat. Men på sommaren då är piroger fyllda med bär som gäller. Pierogi med blåbär eller pierogi med jordgubbar…det måste ni testa när ni är i Polen.  Det är en mycket populär huvudrätt.

Polska pierogi

Ingredienser:

till cirka 60 pierogi

Pastadeg

½ kg vetemjöl

1 ägg

2 msk olja

3 dl het vatten

en nypa salt

Fyllning

½ kg kokt kött

1 lök

4 stora blad av grönkål

salt och svartpeppar att smaka av

polska pierogi recept

Börja med pastadegen. Kör degen i en matberedare. Blanda först mjöl med ägg och olja och sedan tillsätt het vatten. Arbeta degen tills den är smidig och elastisk.Täck med folie och låt vila degen i 30 minuter.

Hacka köttet eller passera genom köttkvarn. Skala, tärna och fräs löken utan att den får färg. Riv av de mjuka  grönkalsbladen och hacka grovt. Tillsätt i löken. Fräs i 3 minuter. Blanda grönsaker med kött, smaksätt med salt och svartpeppar. Kavla pastadegen tunn.Ta ut rundlar med ett kakmått, hos mig 10 cm i diameter. Lägg på fyllningen, på varje rundel och vik ihop till ett halvmåneformat paket. Tryck samman kanterna med fingrarna.

Koka upp vatten med salt i en stor kastrull. Koka pierogi, inte för många åt gången tills de flyter upp på ytan och därefter ytterligare någon minut. Lägg på en fat och låt svalna. Sedan vänd pierogi med den torra sidan nedåt på en ny fat. På så sätt fastnar inte pierogi. Polska pierogi med kött servera med smält smör.

Leave A Comment