Polska pierogi med kyckling och svamp

polska pierogi med köttIdag blir det polsk mat. Kokade pierogi med en härlig fyllning av kyckling och torkade svamp. Jag älskar pierogi, de är verkligen beroende framkallanade. Dagens pierogi innehåller en fyllning av kokt kyckling och svamp som gör pierogi till en mättande maträtt som passar  till middag såväl till vardag eller som bjudningsrätt.

Gillar använda torkad svamp i mina maträtter ofta. Upptäckte nyss att mitt svampförråd krympte rejält. Inte konstigt. Vi polacker använder mycket torkad svamp  exempelvis i svampsoppa, bigos eller till olika fyllningar som här till pierogi eller pannkakor. Hoppas få plocka mycket svamp i år!

pierogi med kycklig


Polska pierogi med kyckling och svamp

Ingredienser:

cirka 70 pierogi

Pierogi – deg

450 g vetemjöl ± 1 msk mjöl

en nypa salt

2 msk olja

3 ½ dl het vatten

Pierogi – fyllning

20 g torkad svamp

1 stor gullök

500 g kokt kyckling, urbenad

1 morot, kokt

2 msk persilja, hackad

1 ägg

salt och svartpeppar att smaka av

¼ tsk torkad rosmarin

2 msk olja

1 msk smör

polska pierogi med kycklingBörja med fyllnigen. Häll kokande vtten över torka svamp och låt dra i 15 minuter. Hacka sedan svampen smått. Skala och tärna  fint löken. Fräs svamp, lök och persilja i olja och smör. Passera kycklingen genom köttkvarn. Tillsätt fräset, tärnad morot samt ägg och kryddor och blanda allt till en färs.

Tillredd degen. Koka watten och häll i olja och salt. Häll het vatten över mjölet och knåda till en mjuk deg. Använd matberedare. Plasta degen och låt den svalna i 15 minuter. Dela degen i två bitar och kavla tunt. Ta ut rundlar med ett kakmått, hos mig 10 cm i diameter. Lägg på fyllningen, ganska generös på varje rundel och vik ihop till ett halvmåneformat paket. Tryck samman kanterna med fingrarna. Koka upp vatten  med salt i en stor kastrull. Koka pierogi, inte för många åt gången tills de flyter upp på ytan och därefter ytterligare någon minut. Lägg på en fat och låt svalna. Sedan vänd pierogi med den torra sidan nedåt på en ny fat. På så sätt fastnar inte pierogi. Du kan servera pierogi direkt med stekt bacon eller  steka de först i lite olja som jag tycker är mycket godare.

Comments
2 Responses to “Polska pierogi med kyckling och svamp”
  1. Kinna skriver:

    Vilket inspirerande recept. Jag älskar sådana här små piroger från Polen.

Leave A Comment