Polska vetebullar fyllda med vallmo

polska bullar fyllda med vallmoJag älskar vetebullar och bakar  dessa minst en gång per månad. Söta bullar  med fyllning är godaste jag vet. Idag blev det polska vetebullar fyllda med vallmo. Vallmofyllningen är mycket enkelt att göra och den kan användas även till andra bakverk som exempelvis vallmostrudel. Vallmobullar är mycket populära i Polen, rekommendera att testa ner ni har väggarna förbi. Annars varför inte baka de själv!

 

Polska vetebullar fyllda med vallmo

Vallmofyllning

300 g vallmofrö
75 g smör
1 ½ dl honung

50 g socker
Nötter och torkade frukter, förslag

50 g russin
50 g mandelspån
50 torkade plommon, fikon eller dadlar
50 g torkade aprikoser
50 g kokosflingor

Smaksättning förslag

citronsaft
mandelarom eller amaretti likör
apelsinlikör

polska valmobullar

Koka vallmo i 30 minuter. Sila av vatten och mal 2 gånger i en köttkvarn. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt honung därefter smör. Stek på svag värme och rör hela tiden. Tillsätt torkade frukter (hacka de stora) kokosflingor och mandelspån. Smaksätt med det du gillar. Här smaksatte jag med amaretti.

Vetedeg till 20 bullar

5 dl mjölk, uppvärmd

50 g färsk jäst

180 g socker

1 tsk vaniljextrakt

180 gsmör, mjukt

1 ½ salt

1ägg + 1 ägg att pensla

950 – 1000 g vetemjöl

Sockerglasyr

4 dl florsocker

2 msk citronsaft

polska vetebullar receptLös jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt socker och rör tills även socker löser sig. Häll i mjöl, vaniljextrakt, salt och ägg och börja knåda deg. När degen är homogen tillsätt smör i bitar och fortsätt knåda. Knåda 15 minuter sammanlagd och sedan täck degen med följe och låt jäsa i 40 minuter. Vik degen några gången och låt vila i 10 minuter. Dela och kavla till två rektangel 1cm tjocka. Bredd vllmofyllningen på degen, rulla, dela i tjocka bitar och lägg på bakplåt beklädd med bakpapper. Pressa med finger i mitten av varje bulle, pensla med ägg och låt jäsa i 30 minuter. Baka i varmluftsugn i 180ºC i 15 minuter. Ta ut från ugnen och låt svalna. Vispa florsocker med citronsaft och pensla bullarna.

Leave A Comment