Pumpa och vallmorutor – baka med pumpa och vallmo!

pumpa och vallmorutorNu är det dags att baka med pumpa. Idag valde jag recept till pumpa och vallmorutor. Snacka om att våga blanda så olika ingredienser i en kaka. Jag älskar vallmokaka och jag avgudar pumpakaka så varför inte kombinera två favoriter till en. Det är så jag gör på sistone! Pumpa och vallmorutor låter väl gott eller hur?

Att baka med vallmo är ganska speciellt. Visst man kan baka med hela vallmofrö som strö på brödet eller blanda lite vallmo i smeten som i denna mjukkaka. Men det finns också ett annat sätt som leder till att man gör en vallmofyllning som kan sedan användas till bullar och andra bakverk. Så bakade jag pumpa och vallmorutor. Vallmofyllningen är mycket enkelt att göra. Jag brukar tillreda en stor sats och frysa i lagom stora portioner. Likadant gör jag med pumpa puré. Att ha i frysen färdig pumpa puré sparar mycket tid. Jag använder pumpa i olika bakverk, allt från mjuka kakor till bullar och bröd. Pumpapuré är god att ha i gröten eller smoothie.

pumpa kaka med vallmo

I Polen bakar vi mycket med vallmo. Bakverk som innehåller pumpa kom dem senaste åren i takten med att popularitetet på pumpa ökade. Pumpakaka är mycket saftig och har en underbar orange färg. Typisk höst kaka som passar till Halloween.

pumpa och vallmorutorvallmo och pumparutor

Pumpa och vallmorutor

Ingredienser:

bakform 20 cm x 35 cm

3 dl / 250 g vetemjöl

2½ dl / 250 g socker

1½ tsk bakpulver

¼ tsk salt

1tsk kanel

½ tsk muskot, färsk rivet

1 tsk vaniljpasta

150 g smör

2 ägg

300 g pumpapuré

350 g vallmofyllning, här recept

2 äggvitor

150 g vitchoklad

pumpa kaka vallmo

Börja med vallmofrö och gör vallmofyllningen enligt receptet (klicka och följ anvisningar i länken). Du kan smaksätta vallmofyllningen enligt dina önskemål. Dela pumpa i bitar, ta bort kärnhuset och rosta i 200ºC varm ugn i 40 minuter. Håll ugnen varm till 180ºC. Låt svalna och mixa pumpa till puré. Vissa ägg med socker, vanilj och salt. Vispa i det smälta smöret och sedan pumpapuré. Blanda mjöl med bakpulver och sikta i smeten. Blanda försiktigt med slickepotten. Klä bakformen med bakpapper och fördela pumpasmeten jämt på botten. Blanda den avsvalnade vallmofyllningen med hårt vispade äggvitor och fördela på toppen av pumpasmeten. Virvla lite med gaffeln båda smeten. Grädda kakan i den uppvärmda ugnen i 45 minuter.  Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna. Smält chokladen och ösa över kakan. När chokladen stelnar dela kakan i rutor. Klart!

Leave A Comment