Pumpabröd med tranbär och rosmarin

mini pumpabrödHej igen! Jag fortsätter med pumpatema. Den pumpa som jag köpte sist räcker till mycket mer. Så håll utsikt för att på matmedmera kommer fler recept med pumpa som huvudingrediens. Igår bakade även pumpabröd med tranbär och rosmarin. Älskar baka bröd med rå grönsaker eller frukter. Pumpabröd blir så himla mustig!

Förra året bakade jag foccacia med pumpapuré. Till pumpabrödet använde jag råriven pumpa istället. Gott blev det också men kanske inte så mycket färg när man använder sig av pumpapuré. Jag bakade mini limpor men med detta recept kan du även göra baguetter. Brödet smular inte och är utmärkt till ost. Testa gärna bruschetta med brie och smörstekta päron. Himmelskt gott!

pumpabröd recept

Jag bara säger, länsa pumpaförrådet och använd några av mina pumparecept. Våga, smaka, överraska!

Pumpabröd med tranbär och rosmarin

Ingredienser:

800 g vetemjöl

250 dinkelmjöl, fullkorns

350 g vetesurdeg, aktiv

5 g jäst

6 dl – 6 ½ dl kallt vatten

250 g pumpa, grovt riven

100 g torkad tranbär

1 ½ msk färsk rosmarin, hackad

1 msk salt

baguetter med pumpaBlanda vetesurdeg med vatten och jäst. Tillsätt båda mjöl, pumpa och rosmarin och knåda degen i 10 minuter för hand eller med hjälp av köksmaskin. Tillsätt sedan resterande ingredienser som salt och tranbär och fortsätt knåda degen i 10 minuter tills gluten börjar utvecklas. Täck bröddegen med folie och låt den jäsa i 60 minuter. Efteråt vik degen några gånger och sedan lägg tillbaka i en bunke och täck med folie. Låt jäsa igen i 40 minuter. Vik degen igen och låt vila i 10 minuter. Dela sedan degen i 3 lika bitar eller 6 om du vill baka baguetter. Forma de 3 bitarna till runda bröd, pudra med mjöl, täck med folie och låt jäsa i 40 minuter. Värm upp ugnen till 250ºC varmluftsugn. Lägg i bröden och baka i 15 minuter. Sänk temperaturen till 225 och baka bröden  i 15 minuter till. Spreja med blomsprayflaska 2 gånger för att erhålla knaprig skorpa.

Leave A Comment