Pumpabullar med äpple och nötter

by pralin
pumpabullar recept

pumpabullarHej, hej! Fredag idag! Höst lov närmar sig slutet och vi firar det med söta pumpabullar med äpple och nötter. Jag älskar pumpa. Under pumpa säsongen hittar ni många recept här på matmedmera. På sistone har pumpa blivit mycket populär ingrediens såväl matlagning och bakning. Jag använder pumpa i mina bakverk mer än ofta. Sist blev mjuk pumpakaka och pumpamousse tårta. Idag bjuder jag på enkel kaffefika nämligen pumpabullar. Dessa påminner om kanelbullar med pumpafyllning, men idag blandade jag pumpapuré i degen. Till fyllningen hade jag äppelkompott och rostade nötter.

bullar med pumpapure

söta bullar

Jag älskar söta bullar till kaffefika men händer att jag unnar mig några till frukost också! Jag är en riktigt gotti gris! Undrar hur jag kan fortfarande behålla min vikt efter alla söta saker jag bakar jämt och tätt…

pumpabullar recept

Söta pumpabullar

Ingredienser:

till 12-14 bullar

1¼ dl / 120 g socker

10 dl / 600 g veemjöl

½ tsk kardemumma, nystött

25 g färsk jäst

1 ägg

250 ml mjölk, fingervarm

80 g smör, smält

en nypa salt om du använder osaltat smör

100 g pumpapuré

Fyllning

1 msk kanel

4 äpple, medium

30 g smör

1 dl / 90 g socker

3 msk hasselnötter

Socker glasyr

2 msk citronsaft

1½ dl / 90 g florsocker

pumpabullar med äpple

Börja med degen. Vetedeg kan man knåda manuellt, men jag använder kitchenahd med krok. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, socker, kardemumma och ägg. Börja knåda degen. När alla ingredienser är inblandade häll i det smälta smöret. Kör tills degen suger upp allt smör, täck sedan med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter. Under tiden förberedd fyllningen. Smält smör och socker i en stekpanna. Tillsätt skalade och tärnade äpplen och koka tills äpplena blir mjuka. Smaksätt med kanel och låt svalna.

Vik degen på en mjölat köksbänk och sedan kavla till en rektangel, 1cm tjock. Bredd på fyllningen och strö på rostade hasselnötter (du kan grovhacka nötter innan). Rulla degen och skär i 3 cm tjocka skivor. Lägg på bakplåt beklädd med bakpapper, pressa lite, täck med köksduken och låt jäsa i 25 minuter. Under tiden värm ugnen till 225ºC varmluft (utan varmluft enligt ugnen). Lägg bullarna i ugnen och baka 8-10 minuter tills de är gyllene. Blanda väl florsocker med citronjuice och pensla pumpabullar.

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment