Pumpacheesecake att lysa upp novembermörkret

pumpacheesecake receptHej igen! Vilken trist dag! Tror att ni behöver lite solsken, därför har jag bakat en solig pumpacheesecake. Krämig, smakrik, ganaché lager på toppen och väldigt enkel att göra. Som vanligt använde mig utav pumpapuré gjord på rostat pumpa. Smak och färg på pumpacheesecake blev därför mer intensiv tycker jag.

Pumpacheesecake hör till hög tid som Halloween förut och köpa pumpa kunde man faktiskt bara under denna tiden. Som tur blev pumpa populär även under resten av året och man kan hitta den lätt i de flesta butiker. I år handlade jag så många sorters pumpa som aldrig förut.

cheesecake
Pumpacheesecake recept

Ingredienser:

rektangulär bakform 18 cm x 25 cm

Chokladbotten 

100 g mjöl

1 msk kakao

50 g hackad mörk choklad, hos 70% kakao

60 g kallt smör

50 g socker

en nypa salt om smör är osaltat

Ost-pumpa fyllning

350 g pumpapuré, hos mig utav crown prince

1 liten burk kondenserad mjölk, sött, cirka 390 g

750 g kvarg, hos mig lindahls kvarg

2 ägg

3 msk potatismjöl

en nypa salt

1 tsk vaniljpulver

Garnering

choklad ganache, här receptet

3 msk lingonsylt, rårörda

kaffefikaOm du inte har pumpapuré färdig börja med att dela pumpa i bitar och rosta i ugnen. Låt sedan svalna pumpa och pressa genom potatispress. Börja sedan med chokladbotten. Tärna smör och rör ihop med mjöl, choklad, kakao och socker. Plasta degen och lägg i kylen i 30 minuter. Under tiden sätt ugnen på 175ºC varmluft (utan varmluft cirka 10 grader mer, beroende på ugnen).

Ta ut degen och kavla ut den. Klä bakformen med bakpapper och tryck in degen. Förgrädda botten i 15 minuter. Under tiden gör ost-pumpa fyllning. I en skål vispa pumpapuré med kvarg, kondenserad mjölk samt vaniljpulver. Tillsätt ägg och potatismjöl och vispa kort mellan. Häll smeten över chokladbotten. Fyll en djup bakplåt med vatten och ställ bakformen med cheesecake smeten i den. Sänk ugnen till 160ºC och grädda cheesecake cirka 35 minuter. Stäng av ugnen, öppna dörrlucka och låt cheesecake svalna i 20 minuter. Ta ut från ugnen sedan och låt svalna helt och hålet. Gör ganaché enligt recept ovan (klicka på länken) och bredd på cheesecake. Garnera med lingonsylt. Håll cheesecake i kylen, men servera rumstempererad.

Här nedan kommer några cheesecake recept som är mina favoriter

cheesecake med vallmo och blåbär receptCheesecake med vallmo och blåbär

bästa cheesecake receptKrämig cheesecake med russin och rom

cheesecakeDulce de leche cheesecake

ostkaka, cheesecake till efterrättCheesecake med hallon

julig cheesecake med tranbärsmousseCheesecake med tranbärsmousse

 

Leave A Comment