Pumpakaka med kanel – att baka med pumpa

pumpakaka med kanelDags att baka med pumpa! Pumpakaka i långpanna med mycket smak av kanel blev idag till kaffefika. Älskar baka med pumpa. Fina till färgen, saftiga och gyllene kakor. Pumpakaka med kanel är lättlagad och saftig och dessutom passar till Halloween…Alltid bakar pumpakaka så här årstiden. Pumpakaka med tosca, pumpakaka med choklad eller bullar med pumpa…Ja, man kan verkligen hitta mycket på med pumpa.

Brukar rosta pumpa i ugnen innan den mosas ner i kaksmeten. Då tappar den det mesta av vätska och kakorna blir saftiga och fluffiga. Idag bakade jag kakan i långpannan. Den smakar mycket kanel för att jag gjorde en kanelfyllning som jag klickade i smeten. Det blev riktigt, riktigt bra! Älskar kanel! Men ett riktig pumpakaka har många andra kryddor inte bara kanel. I denna kaka hittar ni muskot och ingefära. Det är inte fel att ha i lite nejlika. Hade ingen nejlika hemma men ändå kakan blev god.

pumpakaka recept

Nu kanske ni vill fråga vilken pumpa jag använde till kaka. Tycker att för färgen skull bäst att välja den oranga pumpa hokkaido. Dessutom man kan rosta den med skal på och även skal mixa till puré. Sedan man kan välja vilken pumpa som helst, dock spaghetti pumpa är det den som passar minst att baka med.

Brukar ni baka med pumpa? Vill ni testa detta recept? Varsågoda!

pumpakaka med kanel recept

Pumpakaka med kanel

Ingredienser:

till 20 bitar

125 g smör, mjukt och saltat

100 g kesella

1 dl råsocker

340 g kondenserad mjölk, liten burk

2½ dl pumpapuré

1 ägg, stort

1 bakpulver

½ tsk bikarbonat

¼ tsk malen ingefära

¼ tsk riven muskot, färsk

½ tsk kanel

3¾ dl / 225 g vetemjöl

Kanelfylning

20 g smör, mjukt

1 msk kanel

¾ dl råsocker

pumpakaka mjukkaka

Börja med pumpapuré. Rosta den i ugnen tills den är mjukt, 200ºC och 45 minuter brukar räcka. Låt svalna. Ta bort kärnor och skiljevägar och tärna pumpa. Sedan mixa den till puré. Resten av puré kan man frysa. I en bunke mixa smör med socker, kesella och kondenserad mjölk. Sedan vispa i ägget och pumpapuré. Blanda mjöl, kryddor, bakpulver och bikarbonat i en annan bunke. Rör med smeten med hjälp av slickepotten. Bakformen, 20 cm x 30 cm klä med bakpapper. Fördela smeten jämt i formen. Rör ihop kanel, smör och råsocker. Strö över kaka och  tryck lite till. Sätt ugnen på 180ºC och grädda kaka i 45 minuter. När kakan är färdigt gräddad ta ut den från ugnen och låt svalna. Skär sedan i rutor.

 

 

Leave A Comment