Råglimpa med äppelcider och äpple

rågbröd med äppelcider och äpple

Råglimpa med äppelcider och stekta äpple låter väl gott. Det trodde jag när jag hittade recept hos Sara bakar. Det dröjde längre innan jag bakade mitt rågbröd på grund av enkel anledning, brist på torr cider. Varje gång köpte jag cider var någon som druckit upp den och jag kan erkänna att de flesta gånger var jag själv skyldig. Jag älskar cider!

Men nu tänkte jag ta mig i kragen och baka de goda äppeldoftande brödlimpor. Jag har garderat mig med tre flaskor av den goda torra äppelcider från kiviks och igår hände det, jag bakade mitt rågbröd! Nja, det hände inte på en dag. Det tog två dagar faktiskt. Rågbrödet är bakat på fördeg som heter poolish. Den görs av vatten, mjöl och jäst och ska stå stå i ett par timmar ( 14-16) och jäsa.

rågbrödlimpa

Med stolthet kan jag säga att poolish är en polsk uppfinning som frekvent används av polska bagare. Denna metoden har spridits sig även till andra länder främst Frankrike och Italien. Jag har bakat baguetter med poolish förut. Tycker att brödet får mycket fin struktur som stora hål och fin knaprig skorpa, samt  håller sig fräsch längre. Att baka med poolish kräver förberedelse och tid, men det är värt, för att rågbrödet är verkligen gott.

råglimpa med äppelcider

Recept till rågbröd med äppelcider och äpple

Ingredienser:

till3 råglimpor

Poolish

 • 5 g jäst
 • 3 dl vatten
 • 300 g vetemjöl

Bortgörning

 • 6 g jäst
 • 3 dl torr cider
 • 600 g vetemjöl
 • 100 g grovt rågmjöl
 • 2 ½ tsk salt
 • 3 äpple
 • 1 msk smör
 • 1 msk brunfarin

Utförande:

 • Blanda alla ingredienser till poolish. Plasta och låt jäsa minst 14-16 timmar. Det är bra att börja med poolish på kvällen, då är det klar på morgonen.
 • I en skål rör samman jäst, poolish, cider, mjöl. Börja knåda med hjälp av köksmaskin eller manuellt. Tillsätt sedan salt och knåda 10 minuter till. Jag gjorde det sammanlagt i 20 minuter.
 • Tärna äpplena och stek i smör och socker, låt svalna och tillsätt i bröddegen. Låt bröddegen jäsa i 2-3 timmar, under locket. Vik den då och då på en mjölad underlag. Bröddegen blir mindre klibbig med tiden.
 • Dela bröddegen till 3 limpor om 600 gram. Dekorera brödet med en äppleskiva och låt jäsa igen minst en timme.
 • Baka råglimpor först i 250ºC varmluftsugn i 10 minuter. Sänk sedan temperatur till 200ºC och baka ytterligare 35 – 40 minuter.
Comments
6 Responses to “Råglimpa med äppelcider och äpple”
 1. Vad gott brödet ser ut till att vara!! Vad spännande med äppelcider i brödet.

 2. Trollmamma skriver:

  Den där poolishen, kan man göra den kvällen före, så den står ca 20h?
  Under första jäsningen skriver du att man ska vika degen på mjölat underlag. Tar du ut den då, o viker den o sen lägger tillbaka i bunken? Eller jäser du den på bakbordet under lock? Jag blir lite osäker på hur det ska göras…

  • pralin skriver:

   Jag gjorde min poolish väldigt sent på kvällen, så att den var klar tidigt på morgonen. Den ska jäsas minst 14-16 timmar, så ska man räkna fram när man kan börja med bortgörning. Sedan när det gäller jäsning och vika bröddegen så tar jag ut den från bunken och viker på en mjölad yta och lägger tillbaka i bunken. Jag gjorde det 3 gånger.Efter att bröddegen har jäsas formar jag den till limpor som jäser igen utan att vika dem. Lycka till med bakningen!

   • Trollmamma skriver:

    Så om man rör ihop poolish vid midnatt kan man börja baka med den vid 17-tiden? Det blir ju 17 timmar. Eller har den stått för länge då? Jag är inte hemma från jobbet förrens vid 17 tidigast. Ska den stå i rumstemperatur eller kallt?

    Hade planer på att baka detta en vardagkväll, men inser att det kommer ta för lång tid med alla jäsningar. Även om jag börjar när jag kommer hem vid 17 så är det inte klart att ta sig in i ugnen förrens framåt 21. Då blir det för sen kvällsmat. Får bli ett helgprojekt istället.

    • pralin skriver:

     Nej! En timme gör inget, men du kan ställa den i kylen övernatt. Sedan måste bröddegen också jäsas. Du har rätt att ta det på helgen. Det gjorde jag också.

Leave A Comment