Recept på rabarberpaj eller smulpaj med rabarber

 

rabarberpaj eller smulpaj med rabarberRabarberpaj är det bästa som finns. Nu är rabarbersäsongen  nästan slut men jag har fryst  i år mycket rabarber så är jag lugn. Till  tråkiga höstdagar ska jag baka  härliga rabarberpajer som påminnelse om värme och sol. Här kommer första pajrecept som är enkelt att göra –  en smulpaj.

Ingredienser:

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl socker (1 dl till smuldeg, 2 dl att strö över rabarbern)
  • 1-2 msk potatismjöl
  • 3-4 dl tärnat rabarber

Utförande:

  1. Sätt ugnen på 200-225 grader.rabarber är hälsosam
  2. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa. Ställ pajdegen kall i 30 min.
  3. Tärna rabarber. Blanda socker och potatismjöl samman och rör i rabarber. Potatismjöl binder samman vätska och gör att pajen blir inte för vatting.
  4. Smula pajdeg över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.

Vi gillar   rabarberpaj tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås. Har du något andra förslag tipsa gärna här.

 

Rabarber är full med C vitamin

Visste du att rabarber innehåller mycket C vitamin och kalcium samt fiber. Rabarber anses förebygga benskörhet och dåligt tillväxt. Det som används i matlagning är stjälkarna som kan vara gröna eller rosarött. Bladen är giftiga. Kokar du rabarber kom ihåg att göra det i en metallkastrull. Rabarber innehåller mycket oxalsyra som frigör aluminium. Du får skinnande rena aluminiumkastrullar som är bra, men även löst aluminium i rabarber kompott eller sylt som är skadligt för kroppen.

Leave A Comment