Saffransbullar fyllda med vaniljkräm

saffransbullar med vaniljkrämHej igen! Här hemma pågår renovering för fullt! Vardagsrum är så gott som klar och igår hämtade vi ny tevebänk, en hylla och avlastningsbord. Jag skruvade nästan hela dag och när jag vilade bakade förstås. Bästa terapi när saker och ting inte fungerar och man vill få lite perspektiv. Nåväl till sist blev i alla fall hylla och tevebänk klara att använda och även saffransbullar att mumsa i.

Förra veckan hittade jag recept på saffransbullar fyllda med vaniljkräm hos Emma mitt i maten och bestämde mig att testa dessa. Älskar baka med saffran och saffransbullar är ett sådant bakverk som är ett måste under juletiden. Jag bakar lyxiga lussekatter eller  lussekatter med nötter. Idag bjuder jag familjen på härliga saffransbullar fyllda med hemgjord vaniljkräm.

 

Recept till saffransbullar fyllda med vaniljkräm

Ingredienser:

till 20 saffransbullar

Vetedeg med saffran

0,5 g saffran

3 ½ dl mjölk

25 g färsk jäst

1 ägg

en nypa salt

80 g socker

75 g mjukt smör

½ tsk

około 700 g vetespecjal

Vaniljkräm

6 äggulor

130 g florsocker + 2 msk att strö på

30 g maizena

½ tsk vaniljfrö, (köpte vaniljpulver på burk, mycket fint)

4 dl mjölk

30 g smör

saffransbullar recept

Börja med degen genom att lösa jäst, saffran och socker i den uppvärmda mjölken. Tillsätt mjöl, ägg och salt och börja knåda allt till en smidig deg. När degen är klar tillsätt mjukt smör i bitar och kör tills allt smör blandas väl med degen. Täck med folie och låt degen jäsa i 30 minuter på ett varmt ställe.

Under tiden koka vaniljkräm. Vispa lätt äggulor med florsocker, maizena, vaniljfrö samt mjölk och koka upp. Rör hela tiden och när krämen har tjocknat koka en minut. Låt krämen svalna något och blanda sedan smöret i. Täck med folie och låt krämen svalna. Krämen är ganska tjock.

Dela degen i 20 bitar. Lägg på rikligt med vaniljkräm och forma fina runda bullar. Pensla bullarna med uppvispat ägg, täck med folie och låt de jäsa i 30 minuter. Baka saffransbullarna i 200ºC varmluftsugn cirka 12 minuter. Ta ut safransbullarna, låt svalna något och pudra med florsocker. Saffransbullarna liksom alla andra vetebullar smakar bäst när de är nybakade. När bullarna är fortfarande varma blir fyllningen härligt tjockflytande. När bullarna är kalla stelnar vaniljkrämen.

Leave A Comment