Saffransbullar med kvarg

saffransbullar_receptGod morgon! Första advent idag och vilken härlig morgon. Det verkar att det ska bli soligt idag, åtminstone på min fat! Det strålar gult från saffransbullar som jag bakade igår. Älskar saffran! Saffransbullar doftar och smakar så gott. Att baka bullar och vika de i olika formar är det roligaste jag vet. Dessa saffransbullar kan bakas som lussekatter eller som snurrade bullar som jag bakade här. Söta bullar kan vara snabbt torra. Testade baka saffransbullar med kvarg och mjukt smör. Blev extra saftiga och mjuka. Känns fräscha även idag! Nu ska jag äta en eller två till min morgonkaffe!

Bullarna är klara! Dags att pynta hela huset. Sonen putsade alla fönster. Gjorde ordning på balkongen. Planterade om några kallt tåliga blommor…Det känns jul! Den underbaraste tiden på hela året!

saftiga_saffransbullar

Saffransbullar

Ingredienser:

22 saffransbullar

4 dl mjölk

50 g färsk jäst

1 g saffran

150 g smör, mjukt

200 g kvarg

1 äggula

¾ tsk salt

850 – 900 g vetemjöl, cirka 14 dl

150 g russin

50 ml rum

pärlsocker att strö på

Sockerlag

70 g socker

¾ dl vatten

saffransbullarBlanda saffran med mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Tillsätt smulad jäst och rör tills jästen löser sig. I en bunke (använder kitchenaid) häll en del av mjöl, mjölkblandning, kvarg, äggula och rör ihop. Arbeta ner vetemjölet, lite i taget, till en klibbig men sammanhållen deg. Tillsätt nu salt och fortsätt arbeta degen en stund till ( 7 minuter i maskin och lite längre om du knådar för hand). Tillsätt nu mjukt smör i bitar och knåda degen tills smöret absorberas helt. Låt degen jäsa i 40 minuter täckt med plastfolie.

Under tiden doppa russinet i rum. Sätt ugnen på 200ºC varmluft eller 215ºC utan varmluft. Baka degen ut på ett mjölat bakbord. Vik några gånger och låt vila den i 10 minuter. Dela till två bitar och kavla dessa till två rektanglar  0,5 cm tjocka. Skär degen i långa remsor om 3 cm. Täck remsorna med russin och tryck de i. Vik remsorna,  tvinna dem lätt och snurra dem sedan runt till bullarna som på bilderna. Sätt ut bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under duk i cirka 25 minuter och grädda sedan långt ner i den uppvärmda ugnen i cirka 8 minuter. Koka vatten och socker. Pensla bullarna rikligt med sockerlag så snart de kommit ur ugnen. Strö på med pärlsocker.

julbaka

Leave A Comment