Saffransbullar med pistage

saffransbullar med pistageHej igen! Hoppas ni får en fin söndag. Det har ljusnat till i Göteborg igår. Hoppades på ännu en härlig dag att ta en promenad. Igår bakade jag  saffransbullar med pistagefyllning. Saffran är min favorit krydda som man ofta förknippar med jul. Ärligt talat så bakar jag med saffran rätt ofta för att jag gillar saffran jättemycket. Bakverken får en härlig gul färg och doftar så gott. Ofta blir det saffransbullar, mjuka kakor men till jul blir extra mycket saffran.

Saffransbullar är det lättaste man kan baka. Jag bakar gärna släta saffransbullar som lussekatter men fyllda saffransbullar är det godaste jag vet. Här gjorde jag enkel pistagefyllning…tittade på ”Så mycket bättre” och skalade en hel påse pistage. Mycket pistage…Bakar man fyllda bullar då ska man inte snåla med fyllningen.

Saffransbullar med pistage

Ingredienser:

24 saffransbullar

5 dl mjölk

40 g jäst

1 ägg + 1 ägg att pensla

rivet skal utav en citron

150 g smör

2 dl socker

½ tsk salt

1 g saffran

cirka 1 kg mjöl

Pistagefyllning

100 g skalade pistagenötter + 4 msk

70 g smör

3 msk florsocker

2 msk pärlasocker

saffransbullar med pistage

Lös jästen  i uppvärmd mjölk tillsammans med saffran. Blanda i mjöl och socker och knåda allt till en deg. Tillsätt salt och mjukt smör i bitar och knåda degen tills den är mjuk och släpper lätt. Täck med plastfolie och lår jäsa i 40 minuter. Kavla degen sedan till en rektangel.

Hacka smått pistagenötter, blanda med smör och florsocker. Bredd fyllningen på degen och rulla den. Skär i 2 cm tjocka bitar och placera på en plåt beklädd med bakpapper. Pensla med uppvispat ägg och strö på hackade pistage och pärlasocker. Grädda bullarna i 225ºC varmluftsugn i cirka 12 minuter. Ta ut bullarna från ugnen och låt svalna på gallret.

Leave A Comment