Saffranskaka med mandel och äpple

Det snöar här fast inte på riktigt. Det kommer ett fint vitt täcke på min mjuk saffranskaka med mandel och äpple. Saffranskaka bakar jag varje  jul och i år testade jag ett annat recept som kommer från den fina bloggen made by Mary. Saffranskaka ska serveras idag till våra vänner som kommer på besök, första julbord bjudning. Hoppas de blir lika förtjusta som jag för att denna kaka är mycket god och hur jag vet det? Ja, det är andra gång jag har bakat den. Jag har inte förändrad mycket men minskat på bakpulver och socker.

baka med saffran

Men, men man måste bara smaka på denna saffranskaka och varför inte börja första advent med den!

Snart ska jag upp till vinden och plocka fram julpynt. Min son har putsat alla fönster i huset igår och jag är väldigt tacksam att slapp göra det själv. Tack Alex! Så, rena fönstren ska jul pryddas snart och jag ska förberedda till julbuffè, städa och gå på fotbollen med minskningen. Mycket ska göras! Bäst att jag börjar med det samma!

Recept till saffranskaka med mandel och äpple

Ingredienser:

 • 0,25 g saffran
 • 1 tsk rom
 • 75 g mjukt smör
 • 180 g mjöl
 • 100 g marsipan
 • 90 g socker + 2 matskedar till äpplen
 • 2 stora ägg
 • 1 tsk bakpulver
 • 3 äpplen
 • 1 tesked kanel

Utförande:

 • Smält smöret i en kastrull. Blanda saffran marken med rom och lägga till smör.
 • Vispa ägg med socker pösigt. Lägg fett med saffran.
 • Riv mandelmassa direkt i mjölet. Lägg bakpulver till mjölet och blanda med  äggsmeten försiktigt med en sked.
 • Sedan skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Strö socker och kanel och blanda.
 • Fördela smeten i en smord form och ordna äpplena .
 • Grädda kakan i ugnen  (varmluft) 160 grader, ca 30 – 40 minuter. Jag bakade  saffranskakan första gången  40 minuter, men nu bara 30 minuter. Pröva dig fram med träpinne om kakan är torr inuti.
Leave A Comment