Saftig focaccia med chorizo och oliver

focacciapumpaHade lite pumpapuré kvar och tänkte baka focaccia som är ett ypperligt bjudningsbröd. Funkar till frukost, buffé eller middag. Helt fantastiskt bröd gott som nybakat eller rostat. Älskar focaccia fylld med oliver och idag gick jag även längre och hade lite chorizo i. Det är just det roliga med focaccia att man kan smaksätta den precis med vad som helst nästan som en pizza.

Eftersom focaccia är ett olivbröd valde jag även olika sorters oliver inlagda i olja. Oliver är mina favorit snacks. Jag lärde mig äta oliver av min man som kommer från Iran. I Iran brukar man använda oliver i olika sallader som i denna olivsallad med valnötter. Olivbröd med saftiga oliver i är himla gott. Prova gärna!

Saftig focaccia med chorizo och oliver

Ingredienser:

225 g pumpapuré
100 g grahamsmjöl
700 g vetemjöl
25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 dl olivolja + ½ dl att droppa över
200 g olika oliver inlagda i olja
200 g chorizo, salami eller rökt
2 ½ tsk salt

focaccia recept

Lös upp jästen i vatten, tillsätt pumpa mousse, olivolja och båda mjöl och knåda degen, jag använder matberedare. Vid slutet av knådningen tillsätt salt. Täck med folie och låt jäsa i 30 minuter. Ta degen på en mjölad yta och vik degen några gånger, täck med folie och låt stå i 10 minuter så. Dra upp degen till en rektangel lika stor som bakplåt du använder (använd bakplåt från ugnen),  täck med folie och låt jäsa i 30 minuter. När focaccia har jäst färdigt tryck in oliver och chorizobitar, droppa med olivolja. Baka i varmluftsugn förvärmd till 200° C (ingen varmluftsugn, cirka 15 grader mer) i ca 30 minuter.

Leave A Comment