Sega kakor med dadlar och kardemumma

sega kakor med dadlarIgår bjöd jag mina arbetskamrater på sega kakor med dadlar och kardemumma. Folket önskade sig receptet så här nedan kommer den. Älskar baka små kakor. Med dadel också! Dessa kakor påminner om amerikanska chocolate chip cookies. Dock istället chokladbitar innehåller de dadlarna som gör de så härligt sega och oemotståndliga. Valde krydda kakor med kardemumma och svartpeppar. Tycker att jag fick en bra balans mellan de två kryddor. Kakorna håller sig fräscha väldigt länge.  De blir bara segare och segare med tiden.

persiska_ dadlar

Här hemma älskar vi dadlar. Köper endast persiska dadlar som har tunt skal och mycket mjukt fruktkött. Utan tvekan de är bästa dadlar! Just nu är det säsong för dadlar och de kan köpas i varje stor mataffär. Rekommenderar starkt de några iranska varumärke som finns i handeln. Besök gärna någon butik med utländska varor så hittar du fina dadlar utan större problem.

kakor_med_dadlarKakor med dadlar är lätt bakade. Det tar max halvtimme att förberedda alla ingredienser och köra de till en tjock smet. Sedan är det bara några minuter i ugnen och du får gyllene sega kakor till söndagsfika. Bjud gärna dina kompisar  som jag gjorde och hör vad de tycker om kakor med dadlar. De är bästa kritiker speciellt när man utsätter de för överflödig bakning som jag…ha, ha…

Kakor med dadlar

Ingredienser:

till 14 kakor

225 g persiska dadel

1 msk rom, mörkt

85 g smör

1 dl / 90 g smör

2 msk strösocker

1 ägg

1 tsk waniljpulver

2 dl / 140 g vetemjöl

¼ bikarbonat

en nypa salt

1 tsk stött kardemumma

1 krm svartpeppar

en nypa muskot

flingsalt

baka_sma_kakorSätt ugnen på 175ºC. Ta bort kärnor från dadlarna och hacka de grovt. Häll på rom och låt de dra i 10 minuter. Vispa smör och socker. Smält smöret och häll i smeten. Blanda väl. Sikta i mjöl och bikarbonat. Till sist lägg i dadlarna. Stel smeten i kylen för 30 minuter. Ta ut det kalla smeten. Klä en bakplåt med bakpapper. Med hjälp av skeden gröpa ut deg bitar och placera på bakplåten i ganska stora mellanrum. Platta lite till kakorna, strö på flingsalt  och baka i den uppvärmda ugnen cirka 10 -12 minuter. Kakorna är fortfarande mjuka inuti. De ska vara sega. Vänta 10 minuter och flytta sedan kakorna på en gallret. Låt de svalna helt och hållet.

 

 

Leave A Comment