Semester i Polen – Poznań

Poznan_radhus

Vad sägs om semester i Polen? Med tanke på att det finns många billiga flygturer till Polen, landet är inte längre en hemlighet för gränsande länder inklusive Sverige. I Polen finns många fina anrika städer som är värt att besöka. En av de är Poznan. Jag gillar Poznan av många anledningar. För det första bor min family nära staden sedan några år tillbaka. För det andra, har studerat i Poznan och därför har många glada minne från staden.

semester_poznan

Hur är Poznan idag? Den har vuxit enormt. Bland nya byggnader finns gamla historiska byggnader för det mest lokaliserade rund om Gamla Torget som heter på polska Stary Rynek. Ditt brukar jag gå först när jag i Poznan. Rynek tillhör de stora i Polen, men den största finns i Krakow.

radhus_Poznan_polen

På Gamla torget finns värdefulla kulturminnesmärken och många museer. Rådhuset med vackra loggior pryder Rynek till vilket leder flera små gator bebyggda med gamla tegel hus. Här hittar man charmiga kaféer  i vart och vartannat gatuhörn.

poznan_1

Idag gamla kulturhus är fint renoverade liksom gamla kyrkor och slott rund om stadens centrum.

poznan_2

Det är tätt med folk på Gamla Torget. En samlingsplats för Poznan-bo men även turister. Här kan man löv att slå sig ner på någon av stans alla härliga uteserveringar, njuta av polska piroger och öl.

bamberka staty_poznan

Staty Bamberkas Brunn symboliserar Poznan som gammal handel stad. Staty i brons står på en brunn och föreställer kvinna bamberka som bär vattenhinkar.

Marsfontan_poznan

På det Gamla Torget finns även fyra fontäner. En av de är Mars fontän som är relativt nytt konstverk men väl passande i den historiska miljö.

poznan_5

Om man är i Poznan då är det värt att besöka köpcenter Stary Browar eller Gamla Bryggeriet på svenska. I det ursprungliga huset på 1800-talet fanns ett bryggeri, därifrån namnet på köpcenter. I byggnaden finns massvis med exklusiva butiker, gott om kaféer, restauranger, även teater och många företagskontor.

starybrowar_poznan

Stary Browar är Poznans stora stolthet. Den har modern design och är byggt av tegel, stål, glas, sten och exotiska träslag. Det är en stilrent där det gamla möter moderna byggnadslösningar. En mycket trevlig plats, verkligen! Invigningen i november 2003 blev en stor succé. Älskar att bara vara där!

gamlabryggeriet_poznan

Det finns mycket mer att se i Poznan! Det blir aldrig tråkigt! Har ni några semesterdagar över tycker att ni ska passa på och besöka Poznan. Man kan flyga billigt från Skavsta över några dagar, njuta av god mat och kultur.

 

Leave A Comment