Inlagd sill med asiatiska smaker

sill med asiatiska smakerHörni, nart är det påsk! Igår gjorde mina första sillinläggningar, nämligen sill med asiatiska smaker. Jag älskar sill men jag älskar polsk sill som är inte sött som den svenska sillen. Alla mina sillrecept är gjorde utan socker eller pyttelitet socker som typ en matsked. Sill med asiatiska smaker innehåller inget socker alls men mycket smakrikt kryddblandning som chili och ingefära. Jag skulle ville gärna ha koriander i men min man är inte så förtjust i den. Det blev istället purjolök. Sillen blev god ändå!

Jag brukar alltid köpa sill i saltlake. Överskott av saltet man kan lätt ta bort genom att doppa sillen i färsk vatten. Jag brukar byta vattnet 2-3 gånger eller mer tills jag är nöjd med sälta. Sedan blir jag väldigt törstig för att smakar på sillen hela tiden! När sillen har rätt sälta då är dags att inlägga den. Det räcker några dagar innan påsk att få sillen färdig.

påsksill recept

Sill med asiatiska smaker

Ingredienser:

500 g sill i saltlake

1 liten purjolök

1 röd chili

3 cm färsk ingefära

3 vitlöksklyftor

5 dl vatten

2 dl ättika, 12%

1 lagerblad

sillrecept

Koka vatten, ättika och lagerblad. Låt svalna. Skiva chili och skalad ingefära samt vitlök och purjolök. Blanda med varm lagen och låt svalna. När sillen har rätt sälta (bytt vatten oftare, så går det fortare) dela den i lagom stora bitar. Lägg lite grönsaker på botten av en burk och sedan sill. Varva med grönsaker och sill till flera lag. Häll på lagen, sätt på locket och placera burken i kylen. Sillen får dra i två dagar.

 

SparaSparaSparaSpara

Leave A Comment