Smörkola med saffran och kokos

by pralin

recept smörkolaÄlskar julgodis med smörkola kan man koka året rund eller hur! I denna kola har mina två favoriter kokos och saffran. Kanske därför blir denna smörkola extra julig. Använder saffran nästan i alla mina julbakverk och även mycket i maten som ris eller grytor.

Smörkola är lätt att koka men du behöver termometer. Förra året köpte jag en sådan termometer tillsammans med en slickepotten. Fick använda den igår. Temperaturen är avgörande när man kokar kola. Om du gillar lagom mjuk smörkola som jag då ska du koka kola tills blandningen visar 120 – 125ºC. Vid 140ºC blir kola lite segare i mitten och vid över 160ºC hårdare.

Smörkola liksom andra julgodis brukar jag packa i små påsar och ge till nära och kära under advent. Jag även  hänger dessa gudingar på julgranen.

Smörkola med saffran och kokos

Ingredienser:

3 dl vispgrädde

50 g smör, osaltat

3 dl socker

1 ½ dl ljus sirap

1 ½ dl kokosflingor, rostade

1 g saffran

smörkola med saffran och kokos

Blanda grädde, smör, socker och sirap i em tjockbottnad kastrull. Börja koka kola och rör hela tiden. När temperaturen är 120 -125ºC blanda i saffran och rostade kokosflingor. Koka upp kola och låt den svalna. Klä en liten form  (15 cm x 20 cm )med plastfolie och häll kola i. Min kola blev ungefär 1 cm tjock.

You may also like

2 comments

Karin 17 november, 2014 - 09:04

Du har lite måndagskärlek i min blogg!
http://www.bagerskan.se

Reply
pralin 17 november, 2014 - 15:23

Men tack Karin!

Reply

Leave a Comment