Snabb levainbröd

snabb levainIdag handlar det om snabb levain. Jag älskar baka med surdeg. Även om det tidskrävande då är surdegsbrödet det bästa jag vet. Det är alltid mycket att jäsa och vika när jag bakar surdegsbröd. Brödet får fin struktur och håller sig färskt mycket längre. Nybakat och rykande hett bröd! Finns det något bättre än att äta hembakat surdegsbröd?

Dock idag sparade jag lite tid. Jag gjorde enklara version av levain jämför med levain från detta recept. Ändå brödet blev härligt seg och ganska hålig. Hur som helst som även detta surgesbröd kräver  förberedelse kvällen innan eller till och med två om du är osäker på din surdeg. Ja, du måste bereda levain av aktiv surdeg. För bästa resultat matar du surdegen dagen innan du börjar med levain. Sedan matar du surdegen som blir levain igen, ansluter tätt med folie och ställer i varm ställe övernatt. Nästa dag är bara blanda levain med resterande ingredienser, låta det jäsas och vikas några gånger. Lätt som en plätt!

 

Snabb levain

Ingredienser:

Snabb levain – fördeg:

100 g vetesurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl
50 g rågmjöl, hos mig grovt

Blanda väl alla ingredienser i en skål. Täck med plasfolie och ställ övernatt på ett varm ställe.

Surdegsbröd

surdegen från gårdagens

450 g vatten

700 g vetemjöl

50 rågmjöl, grovt

20 g salt

surdegsbröd

Ta hela surdegen från gårdagen och rör ihop med vatten och vetemjöl. Knåda i 10 minuter och tillsätt salt. Knåda i 5-7 minuter tills glutentrådarna börjar bildas. Täck bröddegen med folie och låt jäsa i en timme. Läggdegen på en arbetsyta och vik några gången. Låt vila och sedan forma till en limpa. Jäs bröd igen i en timme eller tills det fördubblar nästa storleken.  Snita brödet och baka det först i 250ºC i 20 minuter. Sänkt sedan temperaturen till 225ºC och baka i 20 minuter till. Ha en extra panna med vatten under brödet vid bakning. När brödet är klar ta ut det och låt svalna på gallret.

Leave A Comment