Sommaren är här!

blåbärsglass receptJa, sommar är här och jag passar på göra glass hela tiden. Finns ingen godare efterrätt än hemgjorda glass, parfait, semifreddo… you name! Här gjorde jag blåbärglass med kardemumma crumble. Blåbärglass som är egentligen en parfait blandade jag med kardemummacrumble. Blåbär och kardemumma passar så bra, en kombination som jag vanligt använder i mjukkaka. Det visade sig att även i blåbärglass gör kardemumma ett underverk.

Jag älskar sommarbär och gör ofta glass med dessa. Blåbär gillar jag plocka själv och det de blir ofta till glass. Vill ni testa annat recept gör blåbär och cheesecakeglass, hallonparfait eller björnbärsglass. Passa på, sommaren är här!

Blåbärsglass med kardemummacrumble

Ingredienser:

1 ½ dl socker

½ dl vatten

3 äggvitor

2 ½ dl crème fraîche

4 dl färska blåbär

½ tsk vaniljpulver

¼ tsk nystött kardemumma

Kardemummacrumble

25 g havregryn

4 msk socker

25 g vetemjöl

25 g smör

½ tsk nystött kardemumma

blåbärsparfait efterrätt

Börja med kardemummacrumble. Rör ihop de torra ingredienser och smula med smör. Fördela crumble på en bakplåt beklädd med bakpapper och baka i 175ºC varmluftsugn i cirka 20 minuter. Efter halva baktiden har gått vänd om crumble så att den blir jämt gyllene och genomgräddad.

Börja med parfait. Koka sockerlag tills den når 121ºC. Vispa äggvitor hård och tillsätt het sockerlag med tunn stråle. vispa hela tiden tills marängen blir kall. Sedan vispa i crème fraîche samt blanda i lätt mosade blåbär, kardemumma och vanilj. Blanda lätt så att parfait ser ut som tvåfärgad glass. Ställ i frysen i 3 timmar. Rör sedan kardemummacrumble och låt frysa tills parfait har en krämig konsistens. Stannar de längre i frysen, ingen fara.

 

Leave A Comment