Sparrispaj med getost

sparrispaj receptSparrissäsong är så gott som slut. Om ni fortfarande hittar sparris på affären då rekommenderar jag att ni gör denna sparrispaj med getost.  Denna sparrispajen serverades ljum och den var den godaste pajen jag ätit på längesen. Kanske därför för att det var ett tag sedan jag lagade matpaj hemma.

Sparrispaj med getost

Ingredienser:

till en rund bakform om 28 cm i diametern

Pajskal

3 ½ dl vetemjöl

¾ dl grahamsmjöl

2 msk sesam

150 g kallt smör, saltat

2 msk vatten

Pajfyllning

350 g gröna sparrisar

100 g getost

2 dl riven ost

4 ägg

3 ½ dl mjölk

1 msk färsk timjan

sól i pieprz do smaku

recept spattispizza med getost

Hacka och smula det kalla smöret med mjöl och sesamfröna. Tillsätt vatten, salta enligt behov (för min del räcker med saltat smör) och forma degens till en kula. Plasta och ställ i kylen i en timme. Ta ut degen från kylen och kavla till en 0,5 cm tjock rundel. Klä den runda bakformen med degen, skär bort kanterna. Nagga botten och ställ i kylen i en timme. Förgrädda sedan pajskalen i 200ºC varmluftsugn i 15 minuter. Ta ut låt svalna en stund.

Fördela sparris, smula getosten mellan, toppa med riven ost. Vispa lätt äggstanning. smaksätt med salt, peppar och färska timjan. Häll över fyllningen och grädda färdigt pajen i den uppvärmda ugnen i 200ºC cirka 30 minuter. Ta ut från ugnen och låt svalna lite innan du skär pajen i bitar.

 

 

Leave A Comment