Spenat och fetapaj

spenatpaj som hand pajer

Spenat och feta är mina favorit ingredienser som jag använder oftast som fyllning. Idag bakade jag lite annorlunda spenat och fetapaj. Det är en matpaj  i form av en sol. ”Strålarna” kan lätt rivas av och fungerar som hand pajer. Paj bitar kan doppas i en god dressing och jag valde vitlöksdressing. Paj ser mycket dekorativt ut inte mindre smakar gott som en vilken paj som helst.

Älskar matpajer och brukar baka de ganska ofta. Brukar baka pajer på matrester som denna potatispaj eller pestopaj. Alltid gott och mycket lätt lagat.

Spenat och fetapaj

Ingredienser:

5 -8 portioner

360 g mjöl

250 g smör , kall

2 msk kallt vatten

Pajfyllning

400 g färsk spenat

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

150 g fetaost

6 torkade tomater i olivolja

ett ägg

2 msk olivolja

salt och peppar

1 msk sesamfrön för strö

hand pajer

Hacka kallt smör med mjöl, smula och tillsätt vatten. Knåda lätt en deg. Plasta och lägg i kylen för en timme. Skölj,  ansa och hacka spenat. Tärna löken och fräs i olja. Tillsätt sedan spenat och vitlök och fräs tills spenat är klart. Flytta allt till en skål och blanda med smulad feta, ägg, salt och peppar. Ta ut degen från kylen och och kavla till två rondeller. Lägg i mitten av den ena rondell en kula av fyllning och sedan en ring rund om med mellanrum. Lägg på andra rondell och tryck lätt kanterna. I mitten lägg en skål lika stor i diametern som fyllning i mitten. Skär nu solstrålar och vänd de med fyllningen uppåt.  Pensla paj med lite olja och strå på sesamfrö. Grädda i uppvärmd varmluftsugn på 180ºC i 30 minuter.

Leave A Comment