Spenatbullar till frukost

frukostbröd med spenatGillar smaksätta mitt hembakat bröd. Igår testade jag baka frukostbullar med spenat. Tänkte först baka bröd bara med surdeg, men glömde mata den kvällen innan. Därför tillsatte jag lite jäst för att jäsningen skulle fungera som det ska. Brödet är perfekt till frukost eller kaffefika med färsk getost och hjortonsylt. Spenat är neutral i smaken, men visst får man fint grönt bröd och extra tillskott med järn och C vitamin. Använde färsk spenat.

Dessa frukostbullar kan bakas på två olika sätt. Du kan välja den enkla väggen  och blanda alla ingredienser till en homogen deg inklusive spenat eller halva degen blanda med spenat, så får du fint marmorerat bröd. Brödet går att frysa och tina i mikro.

spenatbullar recept
Spenatbullar till frukost

Ingredienser:

16 frukostbullar a`cirka 130 g

300 g rågsurdeg, mata kvällen innan om du vill baka bröd endast med surdeg

10 g jäst

600 g vetespecjal + 200 g + lite att mjöla arbetsyta

200 g rågsikt

4 – 4 ½ dl vatten

1 msk salt

200 g färsk spenat

2 msk mjölk till pensling

2 msk solroskärnor att strö på

frukostbullar recept med spenatI en matberedare eller bunke blanda surdeg, vatten och jäst. Tillsät båda mjöl och arbeta allt till en deg. Knåda brödet i matberedare i 10 minuter. Tillsätt sedan salt och knåda i 5 minuter till. Degen ska vara ganska elastisk med ändå lite klibbig. Om du vill göra marmorerat bröd dela degen på hälften. Denna vita degen lägg i en bunke, täck med följe. Till andra hälften av degen tillsätt 200 gram mjöl samt hackad spenat. Knåda tills spenaten och mjöl blandas väl. Täck med folie, ställ varmt och låt jäsa. Om det är bara surdeg låt degen jäsa i 3 timmar. Efter halva tiden vik bröddegen några gånger och sedan fortsätt jäsa. Om du använde både surdeg och jäst jäsa brödet då kortare, cirka 2 timmar. Vik brödet efter halva tiden.

När bröddegen har jäst färdigt forma den till 16 runda bullar om cirka 130 gram var. Har du två deg, vit och grön. Gör så här: den vita degen forma till en rektangel och den gröna till något mindre rektangel. Lägg den grönadegen på den vita och rulla som i kanelbullar. Runda till bitarna och lägg på en plåt beklädd med bakpapper. Pensla bullarna med mjölk och strö på solroskärnor. Täck med folie och låt jäsa för sista gång, cirka en timme.

Grädda spenatbullarna först i 250ºC varmluftsugn (utan varmluft ställ på max och ha uppvärmd ugn) i 10 minuter. Sänkt sedan temperaturen till 225ºC  och grädda bullarna ytterligare 10 minuter.

Leave A Comment