Stekt ankbröst med knaprig skinnsida

stekt ankbröstEn festlig middag hade vi idag, ljuvligt stekta ankbröst med knaprig skinnsida. Älskar anka som är stekt medium rare. Mjuk och rosa inuti och knaprig skinn. Stekt ankbröst serverades med kålrabbi frites, vinsås och sallad. Maten helt klart i min smak. På söndagar brukar vi ta ett glas vin också. Det blev Love, en torrt rött vin från Finca. Även såsen är gjord med Love som basen. Vinet är värd att rekommendera. Så mjuk och len i smaken.

ankbröst och rödvinssås

Älskar när anka har vilat sig och jag kan servera den med rotfrukter och rödvinssås. Idag gjorde jag kålrabbi frites, lika goda som pommes frites, tycker jag. Denna varmrätt passar till många festliga tillfällen! Här är receptet.

ankbröstrecept

Stekt ankbröst

Ingredienser:

4 portioner

4 ankbröst, cirka 800 g

salt och svartpeppar att smaka av

1½ tsk torkad timjan

Rödvinssås

1 schalottenlök

30 g smör

3 dl röttvin, torrt

2 dl köttbuljong

2 tsk balsamico vinäger

salt och svartpeppar att smaka av

Till servering

800 g kålrabbi

olja att fritera

sallad

stekt ankbröst

Innan du steker ankbröst gör du rödvinssås. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smöret utan att den för färg. Häll i vinet samt köttbuljongen och balsamico vinäger. Koka såsen tills det återstår ungefär halva av ursprungliga mängden. Sila av såsen och håll den varmt. Masera ankbröst med salt, svartpeppar och timjan. Snitt skinnet. Värm upp grillpanna och lägg i ankbröstet med skinnet neråt. Stekt i 5 minuter på högt värme. Vänd om stekt ytterligare 5-6 minuter beroende på hur tjockt köttet är. När ankbröst är färdigt stekta paketera de i aluminiumfolie och låt vila i 15 minuter. Skala och dela kålrabbi i stavar och koka i 10 minuter. Värm olja i en kastrull och fritera kålrabbi. Skär ankbröst i fina skivor och servera med vinsås, kålrabbi och sallad.

 

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment