Surdegsbröd bakat på vetesurdeg

surdegsbröd med durummjöl

Jag trodde att det är omöjligt att göra vetesurdeg. Jag hade fel! Visst man kan göra surdeg på vete. Jag tog  den säkra vägen och använde mig av min rågsurdeg. I tre dagar matade jag surdeg med vetemjöl och vatten. Varje gång jag gjorde det hällde jag först av 2 dl surdeg. På så sätt efter 3 dagar var enbart vetesurdeg kvar.

Har du ingen rågsurdeg då kan du alltid göra vetesurdeg enligt detta recept. Jag provade bådadera och båda recept fungerar bra. Vill du veta om din surdeg är klar då finns det enkelt knep att kolla det. Ta en tesked surdeg och stoppa den i ett glas kallt vatten. Flyter surdegen på vattensyta då är den klar. Går den under vatten… ja, då behöver den bearbetas ytterligare en dag eller fler.

surdegsbröd recept

Här bakade jag surdegsbröd på vetesurdeg med vetespecjal och durummjöl. Bröddegen formade jag till runda frallor och lagom långa bröd, typ panini som jag gjorde varma smörgåsar på .

 

Recept till surdegsbröd bakat på vetesurdeg

Ingredienser:

 • 700 g vetespecjal
 • 200 durummjöl
 • 15 g jäst
 • 500 g vetesurdeg
 • 3 tsk salt
 • 2 msk brödsirap
 • 5-6 dl vatten

Utförande:

 • Lös jästen i 5 dl vatten och blanda med vetesurdeg, brödsirap,och båda mjöl. Knåda allt till en mycket smidig bröddeg i 10 minuter.
 • Tillsätt salt och eventuellt mer vatten ( mängd vatten beror på mjölets sugförmåga)  och knåda vidare i 7 minuter till. Jag gör det med hjälp av köksasistent. Gör ett glutenprov genom att dra i en degbit. Om det bildas en tunn hinna som inte går sönder degen är färdigt knådad, annars behöver den knådas lite till och eventuellt tillsättas mer vatten.
 • Lägg folie på skålen och låt degen jäsa i 1 timme. Ta ut degen på en lätt mjölad yta och stött degen genom att vika den. Låt den vila nu i 30 minuter och forma sedan frallor om 100 gram bröddeg var eller paninibröd om 200 gram bröddeg var. Pudra brödet med vetemjöl och låt jäsa i 30 minuter. Snita brödet och grädda i ugnen först på 250ºC i 10 minuter och sedan på 225ºC i 5-7 minuter till.
 • Ta ut brödet från ugnen och låt svalna på gallret.

frallor och panini på vetesurdeg

 

Comments
2 Responses to “Surdegsbröd bakat på vetesurdeg”
 1. Lana skriver:

  Det ser så gott ut! Mums! Synd att jag inte tål gluten…
  Men jag kan glädja mig med dina underbara bilder! :)
  Kram kram
  //Lana

Leave A Comment