Surdegsbröd med massor av frö

surdegsbröd med frö

Tänkte att det var länge sedan att jag skrev nytt surdegsbröd recept. Kollade nyss mina surdegar och de mår alldeles utmärkt. Tänkte att idag jag ska baka surdegsbröd proppat med massor av olika frö. Detta brödrecept passar både till att baka surdegslimpor eller små bröd som frallor.

Idag använde jag vit surdeg och brödet som vanligt reste sig väldigt fint. Att jag tog så mycket jäst beror enbart på att jag ville spara på tiden och få brödet jäsa fortare. Jag har inte heller matat surdegen före utbakningen. Visst den bubblade ordentligt när jag skakade på burken men man vet aldrig… Om jag är osäkert på surdeg kommer jästen till räddningen.

surdegsbröd recept

 

Recept till surdegsbröd med frö

Ingredienser:

till 2 limpor eller 1 limpa och 10 frallor

  • 2 dl kornmjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 dl dinkelmjöl, siktat
  • 8 – 9 dl vetemjöl
  • 25 g  jäst
  • 6 dl vatten
  • 4 dl vit surdeg
  • 1 ½ msk salt
  • 2 msk brödsirap
  • 4 dl olika frö, hos mig, pumpakärnor,solrosfrö, linfrö

småbröd surdeg

Lös jästen i vattnet tillsammans med surdeg och brödsirap. Blanda alla mjöl och knåda till en smidig deg. Knåda i 10 minuter och tillsätt salt. Knåda vidare i 10 minuter till. På slutet tillsätt fröna. Låt degen jäsa i 60 minuter. Vik den sedan några gånger och låt jäsa i 30 minuter till. Vik igen, låt vila i 10-15 minuter och dela till 2 limpor eller små runda bröd. Låt jäsa i 30 minuter. Snitta brödet och baka i först i 250ºC varmluftsugn i 10 minuter, sänkt sedan temperaturen till 225ºC  och  baka brödet ytterligare 5 minuter om små bröd eller 15 minuter till om du bakar limpor.

Leave A Comment