Surdegsbröd utan fusk

baka brödIdag bakade jag mitt första surdegsbröd helt utan jäst. Jag har använd endast surdeg, min egen produktion. Surdegsbrödet krävde dock 2 dagars förberedelse. Första dagen gjorde jag fördeg på surdeg ut blandat med vatten och mjöl. Den fick  stå och jäsa till i rumstemperatur över natt. Nästa dag har jag knådat smidig bröddeg som fick jäsa minst i fyra timmar, helst sex.

Jag jäste bröddegen dryg fyra timmar i fina jäskorgar. Sedan tänkte jag att om jag överför brödet till bakplåt, då hela brödet blir platt som pannkaka, men nej. Givetvis gick lite luft ut från brödet när jag flyttade på det, men det reste sig snabbt fort.

Ett tecken på att brödet har jäsat tillräckligt är just det att det reser sig snabbt om man trycker på det.  Tjusigt!

Jag har bakat 2 stora surdegsbröd, fina limpor med knapriga skorpor. Brödet fick fantastiskt marmorerat struktur. Smakade riktigt gott.

Till surdegsbrödet använde jag Manitoba Cream. Det fina med det mjölet är att det innehåller höga halter av gluten ( dessa fina glutentrådar som bildas under jäsningen). Gluten bidrar till att bröddegen är extra fin och elastisk.

Av 900 g mjöl fick jag 2,5 kg surdegsbröd. Inte dåligt utbyte! Med tanke på att jag använde min egen surdegsgrund, känns mycket fördelaktigt att baka bröd själv. Det gör jag faktiskt hela tiden sedan 3 år tillbaka.

Ingredienser:

till 2 stora limpor

Fördeg

Surdegsbröd
 • en sats fördeg
 • 5 dl vatten
 • 4 msk honung
 • 700 g Manitoba cream
 • 100 g durumvete
 • 3 tsk salt

Utförande:

 • Blanda surdeg, mjöl och vatten till en smet som i konsistensen liknar gräddfil. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar.
 • Nästa dag rör i fördegen mjöl, vatten , salt och honung, blanda allt till en smidig bröddeg. Dela bröddegen i två limpor. Gör några snittar och jäs under köksduken, 4 – 6 timmar.
 • Baka surdegsbröden till en början på 250ºC. Sänkt efter 10 minuter till 200ºC och baka 15 minuter till.

Comments
3 Responses to “Surdegsbröd utan fusk”
 1. Åh det ser så gott ut!!

 2. Katarina skriver:

  Jag har också bakat surdegsbröd :) Det blir så gott!

 3. Tina skriver:

  surdegsbröd är så gott. Jag lyckas bara ta död på mina surdegar jag gör :(, Jag har provat olika recept på surdeg och jag följer det som står men ändå dör dom…

Leave A Comment