Surkål med gula ärtor

Polsk surkål med gula ärtor

Jag lovar er att denna maträtt har jag inte ätit på åratal, men jag kom ihåg smaken så tydligt från min barndom så till sist gjorde jag surkål med gula ärtor själv! Det här är en mycket gammal polsk maträtt som man brukar fasta med under advent och även servera på julafton. Som jag bereättade någon gång här på matmedmera, vi polacker brukar ha köttfri julafton. Surkål med gula ärtor är ju helt vegetarisk maträtt kryddad väl med lagerblad, kryddpeppar och kummin.

Här använde jag polsk surkål som jag köpte från Saluhallen lösvikt. Jag valde delade gula ärtor så kallade ”ready in 5 minut ” från gogreen. Ingen blötläggning, mycket praktiskt och snabbt. Tycker ni om surkål? Jag kan äta surkål direkt från burken!

 

Recept till surkål med gula ärtor

Ingredienser:

 • ½ kg surkål
 • 200 g gula ärtor
 • 1 gullök
 •  ¼ tsk kummin eller enligt smaken
 • 2 lagerblad
 • 3 kryddpepppar
 • salt och svartpeppar att smaka av
 • olja

Utförande:

 • Koka surkål i vattnet tillsammans med lagerblad och kryddpeppar tills den blir mjuk, cirka 30 minuter. Sila av vatten.
 • I en annan kastrull koka gula ärtor. Skala och tärna löken och sedan stek i olja tills den är mjuk. Tillsätt sedan surkål och gula linser. Stekt i 5 minuter.
 • Smaka surkålen med salt och svartpeppar och servera maträtten varmt med gott bröd till.
Comments
2 Responses to “Surkål med gula ärtor”
 1. Lana skriver:

  Mmm…jag älskar surkål! I Ryssland använder man också mycket surkål, i soppor och grytor! :)
  Ha en trevlig 1:a advent!
  Kramar!
  //Lana

Leave A Comment