Svampsoppa med broccoli

svampsoppa med broccoliSvampsoppa är mycket populär soppa i Polen. Jag brukar göra svampsoppa på torkade svampar som ger mycket mer smak än färska svampar. Den här gången gjorde jag en twist, svamp och broccolisoppa. Dessutom använde både torkade och färska svampar. Älskar plocka svamp, men två veckor sedan kom hem nästan med tomma korgar. Väntade mig massor med trattkantareller men nix! Istället köpte till soppa i närmaste butiken…Undrar varifrån i Sverige kom dessa…Men tillbaka till soppa. Jag vet, en soppa på lördag kanske är inte lyxig mat men fy fabian god den är!

Mina barn älskar alla soppor i min regi. Jag är faktiskt ganska kreativ på att hitta nya recept. Lite skrytmåns får man väl vara…he, he…Visst kan man laga soppa på en spik…men för mig soppa måste va god, fyllig och ha mycket smak. Annars även jag som äter det mesta kan bli ovän med en soppa. Nä, nä ingen risk med svamp och broccolisoppa som jag lagade med ytterst perfektion. Krämig, med doft av skog, ett slag av broccoli, rostad lök…Nu låter jag som någon som beskriver hur smakar vinet…Okey, har nedan hittar ni den alldeles färskt recept på svampsoppa med broccoli.

Svampsoppa

Ingredienser:

till 4 personer

2 l kycklingbuljong, hemlagad

1 pasternacka

1 morot

en bit rotselleri

500 g broccoli

200 g färska trattkantareller

6 stora torkade svampar

1 gullök

2 vitlöksklyftor

½ dl vispgrädde

100 g cheddar, riven

1 msk smör

2 msk persiljeblad, hackade

salt att smaka av

svart och cayennepeppar efter smaken

rostad lök, om önskas

svampsoppa_recept

Koka vatten och häll över torkade svampar. Låt dra i 20 minuter. Spara av vatten och tärna svampar.Koka egen buljong eller gör på ekologisk hönstärning. Skala rotselleri, morot och palsternacka, tärna och lägg i buljongen tillsammans med torkade svampar. Skala och tärna vitlök och lök. Fräs i smöret. Rensa och hacka färska svampar. Fräs tillsammans med löken i 2 minuter, därefter slag i buljongen. Koka soppa i 15 minuter. Dela broccoli i små buketter. Koka i en separat kastrull i 4 minuter. Lägg med än halva broccoli i svampsoppa tillsammans med hackad persilja. Koka upp med grädde och mixa till en kräm. Tillsätt resten av broccoli och mixa så att mindre bitarna blir kvar. Värm soppa och strö på riven cheddar. Koka tills osten smälter. Smaksätt svampsoppa med salt, svart och cayennepeppar. Servera soppa med rostad lök och gott bröd till.

 

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment