Svenska maten som hela världen älskar!

Visst är det roligt att svensk mat har blivit trendigt utanför vårt lands gränser. Hela världen är nu förtjusta i våra rätter likt köttbullar, gravad lax, biff rydberg samt mycket mera. Vad är det då som gör svensk mat så populär utomlands?

Ja, man kan nog sammanfatta det som att vår mat uppfattas som hälsosam, naturlig och med smakrika råvaror så är det ju klart att vår goda mat är populär utomlands. Hur ofta har vi inte fått höra om våra köttbullar när vi är ute och reser utomlands till exempel? Vi märker även av intresset för vår mat när vi ser hur mycket våra kokböcker exporteras runt om i världen.

Faktum är att flera av dem säljer bättre i utlandet än här hemma. Skandinavisk mat och mat från Baltikum påminner ju i mångt och mycket om varandra, till exempel viltkött som är populärt i båda regionerna, likt älg, och vildsvinskött. Något annat vi har gemensamt är ju det populära Vikinglotto som spelas i Skandinavien samt i de baltiska länderna.

Vi ska vara stolta över våra världsberömda kockar och krögare

 

Givetvis så har Sverige fått mycket uppmärksamhet för vår mat genom våra mycket duktiga, och internationellt erkända kockar och krögare likt Marcus Samuelsson och ett par andra som får anses vara utmärkta matambassadörer för Sverige! Nu kan du besöka och åtnjuta mat på svenskinspirerade restauranger bland annat i London, New York, Tokyo och Paris. Kanske har du läsare en alldeles egen svenskinspirerad restaurang utomlands? Dela gärna med dina svenska matupplevelser utomlands. Kanske drömmer du om att öppna en egen restaurang, eller skriva din egna kokbok?

Sverige har blivit ett riktigt gourmetland

 

Sverige har verkligen tagit plats som en underbar matdestination på världskartan de senaste åren och uppmärksamheten för vår mat och måltidsupplevelser i Sverige har ökat i internationella medier.

När utländska resenärer besöker Sverige så står diverse matupplevelser högt upp på listan. De allra flesta vill ägna sig åt kulinariska upplevelser under sitt Sverigebesök. Vi exportera även en hel del av vår mat, främst är det till våra nordiska grannländer men även till USA, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Sverige har en fantastiskt högkvalitativ restaurangnäring och det ska vi vara verkligt stolta över.

Framgång föder ju framgång heter det, så låt oss hoppas att våra framgångar på området mat och krögarbranschen smittar av sig på den yngre generationen så att vi kan få fler fantastiska matambassadörer för Sverige även i framtiden.

Leave A Comment