Tårta med hallon, mandelmaräng och mascarponekräm

mandeltårta med hallon och maräng

Igår fyllde min älskling år och det firade vi med en tårta med hallon, mandelmaräng och mascarponekräm. Mandel och marängbottnar  bakade jag var för sig eller snarast torkade i ugnen. Till mascarponekräm använde jag även yoghurt och vispgrädde och hela frysta hallon. Det är bättre att göra detta kräm med frysta hallon delvis att kräm stelnar fortare samt hallon läcker inte för mycket saft. Det ser ut snyggare helt enkelt.

Hallon passar till alla tårtor. Förra året bakade jag denna underbara vallmotårta med hallon . Chokladbakelse med hallon är inte dumt heller.

 mandeltårta med mascarponekräm

Recept till marängtårta med mandel och kokos

Ingredienser:

till 20 cm bakform

3 äggvitor

en nypa salt

1 ¾ dl socker

½ msk potatismjöl

1 ¾ dl malda mandel

Mascarponekräm med hallon

250 g mascarpone

2 ½ dl vispgrädde + 2 dl till garnering

2 dl grekisk yoghurt

200 g frysta eller färska hallon

100 g socker

1 ¾ dl mjölk

2 äggulor

2 msk citronsaft

5 gelatinblad, blötlagda i minst 30 minuter

mandeltårta med hallon

Vispa äggvitor hård med en nypa salt. Börja tillsätta socker 1 matsked i taget och vispa hela tiden. När socker har löst sig. Vispa in potatismjöl. Blanda sedan malda mandel och fördela marängsmeten till tre bottnar. Du gör det enkelt för dig om du ritar två cirklar ( 22 cm) på bakpapper (fick plats för 2 på ett bakpapper). Grädda maränger i 125ºC varmluftsugn cirka 1 timme. Marängbottnar ska vara knapriga och platta än höga. De blir också lite större efter utbakning. Ta ut maränger från ugnen och låt de kallna helt och hållet. Vispa lätt kall mjölk med socker och äggulor. Koka upp. Krama vattnet ur gelatinblad och lös i den varma mjölken. Låt svalna. Vispa mascarpone med yoghurt och citronsaft. Vispa grädde. Blanda mascarpone och vispgrädde och sedan med den kalla mjölkblandningen. Till sist blanda de frysta hallon. Lägg en mandelbotten och en metallring rund om den. Häll mascarponekräm och täck med andra mandelbotten. Vispa 2 dl vispgrädde och tryck ut rosetter. dekorera med hallon.

 

 

 

 

 

 

Comments
One Response to “Tårta med hallon, mandelmaräng och mascarponekräm”
  1. Lana skriver:

    Wow, vilken skönhet! Och gott denna tårta låter också! Sitter och dreglar! Så sluta frestas! ;)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

Leave A Comment