Tigerkaka babka med apelsin smak

tigerkakaHej , hej! Planerade cykla till affären då kom regn…Typisk helg skulle man säga men ändå rätt mysigt att vara hemma och baka. Idag blev jag sugen på en tigerkaka som är en sockerkaka med inslag av kakao…Ja, ja, ni vet redan vad är tigerkaka! Ni vet också att jag älskar babka en polsk benämning på bundt cake som bakas i dekorativa former med håll i mitten. Jag har en hel del sådana formar så en sockerkaka blir inte lik den andra. Det beror inte bara på formen men även hur man rör ner kakaosmeten i den vita smeten. Det färdiga resultatet har olika utseende från gång till gång. Dock är viktigt att inte överarbeta kaka, behålla luft genom att vända lätt på smeten. Då är du garanterad få en saftig tigerkaka.

tigerkaka_apelsin

Även tigerkaka kan man smaksätta så att det blir extra roligt. Då varianten med apelsinsmak är en bra grej att prova! Jag brukar ha både apelsin och rivet skal i.

tigerkaka_recept

Tigerkaka babka

Ingredienser:

3 ägg

200 g smör, mjukt

2 dl / 180 g socker

4½ dl / 300 g vetemjöl

1 msk vaniljpulver

1½ tsk bakpulver

1 stor apelsin, saft och rivet skal

1 dl gräddfil

½ dl mjölk

1 dl / 50 g kakao

2 msk florsocker att pudra med

tigerkaka_apelsinsmak

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med skorsten. Vispa pösigt  smör och socker. Rör ner ett ägg i taget och vispa kort. Häll i apelsinjuice, rivet skal och gräddfil. Vispa kort. Blanda mjöl med bakpulver och vänd ihop till en slät smet. Dela smeten lika och sikta kakao i den ena. Blanda i mjölken så att båda smeten är lika tjocka. Använd ett deciliter mått för att klicka ut smeten i formen. Börja med att ta två delar av it smet och placera i ena ändan av formen. Fortsätt med en del chokladsmet i mitten av den vita. Fortsätt tills du använde båda.Kom ihåg att alltid klicka den nya delen a smeten i mitten. Då får du en riktig tigermönster. Grädda babka på nedersta falsen i ugnen i cirka 50 minuter. Kolla med träpinne om kakan är torr i mitten. Låt kakan svalna. Ta ut från formen på en fat och pudra med florsocker.

SparaSpara

Leave A Comment