Tilltugg med grönkål och pumpa

tilltuggTilltugg med grönkål och pumpa är superenkla saltet rolls som passar till buffé. Brukar göra dessa tilltugg till alla möjliga tillfälle inte minst till karneval buffé. De går som smör! Smakar gott och är enkelt att äta. Så ska det vara med tilltugg! De är vanliga veterolls som kan fyllas med vad som helst. Jag hade julrester som grönkål och pumpa och tänkte använda dessa som fyllning till mina rolls. Annars man kan göra fyllning med skinka och ost om det önskas. Efter all julmat föredrar dock lättare fyllning med grönsaker. Grönkål och pumpa passar så bra ihop! Superkombo i en matig soppa också!

tilltugg_recept

Saltet rolls kan förbereddas tidigare och frysas om du planera en festbuffé. Jag brukar tina de lindrade i aluminiumfolie i ugnen. De blir då som nybakade. Dubbla satsen gärna och spara rolls i frysen.

Tilltugg saltet rolls

Ingredienser:

till cirka 30 saltet rolls

Vetedeg

25 g färsk jäst

6 dl /350 g vetemjöl

1¾ dl /100 g dinkelmjöl

1 tsk socker

3 dl mjölk, fingervarmt

2 äggulor

1 tsk salt

50 g smör

1 ägg att pensla med

Fyllning

150 g rostat pumpa

100 g grönkål, färsk och bara blad

2 msk / 30 g smör

1 silverlök

2 vitlöksklyftor

2 msk pistage

salt och svartpeppar att smaka av

2 msk parmesan, riven

1 msk Nigella frö

saltet_rollsLös jästen i socker den ljumma vattnet. I en bunke blanda (använder kichenaid) båda mjöl och häll i jästblandningen. Kör på låg hastighet och efter en minut tillsätt salt och äggulor. Knåda degen i 10 minuter. På slutet tillsätt mjukt smör i bitar. Arbeta degen tills den helt absorberar smör och är elastisk. Täck med folie och ställ varmt för att jäsa i 40 minuter. Under tiden tillred fyllningen. Tärna löken och fräs i smöret. Tillsätt hackad vitlök samt grönkål och hackade pistagenötter. Fräs i 5 minut. Hacka rostat pumpa. Använd vilken sort som helst. Butter squash brukar funka utmärkt. Blanda pumpa med färsen. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Kavla degen till en rektangel på en mjölad arbetsyta.  Dela till två bitar på längden. Fördela fyllningen men lämna kanterna fri. Rulla degen och skär till 2 cm tjocka rolls. Lägg på bakplåtwn beklädd med bakpapper. Pensla med ägg och strö på Nigella frö. Låt jäsa under duken i 25 minuter. Under tiden värm upp ugnen till 225º på varmluft. Har du inte varmluft öka temperaturen till 250ºC eller enligt ugnen kapacitet.  Grädda rolls i den nedersta delen av ugnen i cirka 10-12 minuter. Servera de varma eller ljumma.

 

 

 

Leave A Comment