Vallmo och citrontårta

Vallmotårta med citronkräm

Längesen bakade jag en tårta. Nyligen fick jag ett paket med nya baktillbehör som bland annat innehåll en tårtbottendelare. Älskar tårta med olika fyllningar och nu kan jag dela fint mina tårtbottnar! Nu ska det bakas fler tårtor än någonsin här på matmedmera.

Jag börjar med vallmo och citrontårta. Jag älskar vallmo och en vallmotårta är min stora favorit. Här bakade jag en enkelt tårtbotten som innehåller lagom med vallmo. Jag valde att baka högt tårta den här gången, en test inför påsk. Till tårtan gjorde jag en citronkräm baserad på lemoncurd.

 

Vallmo och citrontårta

Ingredienser:

Vallmobotten

till rund tårtform om 18 cm och 12 cm högt

100 g mald vallmo

3 ägg, äggula och äggvita separat

2 msk mandelmjöl

1 msk potatismjöl

¾ dl socker

skórka otarta z połowy cytryny

Citronkräm

3 dl lemoncurd

3 dl vispgrädde

250 g mascarpone

1 dl florsocker

påskgodis att dekorera

vallmo och citrontårta

Förberedd vallmo genom att koka det i vatten i 15 minuter. Sila av sedan vallmo och mal exempelvis med hjälp av köttkvarn.Vispa pösigt äggulor med socker och citronskal. Lägg i vallmo, vispa samt potatismjöl och mandelmjöl. Vispa äggvitor och blanda försiktigt med äggsmeten. Klä formen med bakpapper på botten, smöra och bröa på sidorna. Häll i smeten och baka i uppvärmd till 175ºC varmluftsugn cirka 40 minuter. Ta ut från ugnen och låt svalna. Dela kakan i tre lika tjocka bottnar.

Börja med citronkräm. Alla ingredienser ska vara kylskåpkalla. Vispa grädde och när det börjar bildas toppar tillsätt mascarpone och florsocker. Vispa tills krämen är tjock och sedan blanda lätt lemoncurd. Fördela citronkrämen mellan bottnarna. Använd gärna en metallring så ätt krämen åker inte ut. Ställ tårta i kylskåpet för några timmar och sedan ta bort ringen. Dekorera med påskägg.

Leave A Comment