Vallmobakelse med tranbärsylt och citronkräm

vallmobakelseVallmobakelse med tranbärssylt och citronkräm…Ingen jul utan utan vallmokaka! Vallmokaka är höjdpunkten under julen i Polen. Jag älskar vallmo och bakar allt möjligt med den inte bara till jul. Vallmobullar, mjuk vallmokaka eller vallmostrudel är mina främsta, galet roliga bakverk med vallmo. Men idag vill jag bjuda er på vallmobakelse!

Vallmobakelse

Ingredienser:

bakform 32 cm x 25 cm

til 16-20 bitar

Vallmobotten

200 g vallmo, malda och torra

100 g mandelmjöl

2 dl / 180 g socker

8 äggvitor

4 äggulor

en nypa salt

vallmobakelse_recept

Sätt ugnen på 180ºC. Vispa äggvitor till hårt skum. Börja tillsätta socker, 1 matsked i taget, precis som i vanlig maräng. När marängen är klar lägg i en äggula i taget och mixa kort mellan. Blanda vallmo med mandelmjöl och rör i marängen. Klä bakformen med bakpapper och bredd smeten. Grädda  i 25 minuter i den uppvärmda ugnen. Ta ut kakan från ugnen och låt svalna. Dela sedan på längden till två bottnar.

Citronkräm

5 dl mjölk

6 äggulor

½ dl citronsaft

rivet skal utav 1 citron

40 g maizena

2 tsk vaniljsocker, äkta

250 g smör, mjukt och osaltat

vallmokaka

Koka halva mjölken. Rör hela tiden så att mjölken fäster inte vid botten. I en skål vispa lätt äggulor med socker och maizena. Lös i resten av mjölken. Häll den kalla blandningen i den heta mjölken under omrörning. Häll i saft och citronskal. Koka upp och hela tiden rör om med såsvisp. Koka en minut, såsen ska vara tjock. Ta bort kastrullen från spisen, täck med plastfolie så att hela ytan täcks med den och ställ åt sidan för att svalna. Vispa smör i matberedare. Lägg 1 matsked citronsås i taget och vispa hela tiden. Fortsätt tills du blandar allt sås med smör.

Tranbärssylt

200 g tranbär, frysta

¾ dl / 80 g socker

1 dl vatten

Placera tranbär, socker och vatten i en liten kastrull. Koka i 15-20minuter till sylten är tjock. Ta bort från spisen och låt svalna.

Garnering

¾ dl amaretto

4 msk hackade och rostade mandlar

16-20 stycken färska tranbär

bakelse med vallmo

Placera första botten på en fat eller marmorbräda. Skeda amaretto på botten. Bredd på hela tranbärssylt och sedan halva citronkräm. Täck med nästa botten och bredd resten av krämen. Strö på mandel och dekorera med tranbär. Ställ i kylen för minst 2 timmar eller övernatt och sedan dela i bitar.

 

SparaSpara

Leave A Comment