Vallmobullar med choklad och florsocker

vallmobullarVallmobullar är polska vetebullar som jag bakar väldigt ofta. Vetebröd med vallmofyllning är mycket populär i Polen liksom Tjeckien och Tyskland känd som strudel. Jag brukar tillreda en stor sats utav vallmofyllning som sedan fryser i portioner. Hur gör man en vallmofyllning? Det är mycket enkelt. Man kokar vallmofröna i vattnet i 30 minuter och sedan silar av. När vallmo har svalnat passeras dessa genom köttkvarn, helst två gånger. Efter denna behandling är vallmofröna en klibbig och nästan krämig massa. Sedan kan man smaksätta vallmo enligt behov, använda till bakning eller frysa i portioner. Mycket smidigt!

vallmo_bakverk

Tycker ni om vallmobullarnas form? Jag brukar rulla degen som till kanelbullar och sedan skära lite snett, trapetsliknande bitar och trycka i mitten. Vallmofyllningen ses som små ögon. Testa gärna baka vallmobullar!

Vallmobullar

Ingredienser:

24 bullar

7-8 dl / 700 g vetemjöl

35 g färsk jäst

5 dl mjölk, fingervarmt

1½ dl / 150 g socker

1 msk kanel

100 g smör, mjukt

1 ägg + 1 ägg till pensling

1 tsk salt

100 g mörk choklad

250 g vallmofyllning, här recept

vallmobullar recept

Lös jästen i mjölken. Häll i mjöl,socker, kanel, salt och ägg och börja knåda deg. När degen är homogen tillsätt smör i bitar och fortsätt knåda. Knåda 15 minuter sammanlagd och sedan täck degen med följe och låt jäsa i 40 minuter. Vik degen några gången och låt vila i 10 minuter. Dela och kavla till två rektangel 1cm tjocka. Bredd vllmofyllningen på degen, strö på hackad choklad och rulla. Dela degen i tjocka trapetsliknande bitar och lägg på bakplåt beklädd med bakpapper. Tryck in med finger i mitten av varje bulle, pensla med ägg och låt jäsa i 30 minuter. Grädda vallmobullarna i varmluftsugn i 200ºC i 12-15 minuter. Ta ut bullarna från ugnen och låt svalna. Pudra med florsocker innan servering.

 

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment