Vallmotårta med moccakräm

vallmotårtaJag älskar vallmotårta och bakar den rätt ofta! Nyss bakade en underbar vallmotårta med moccafyllning. Vilken tårta! Vallmo och kaffe är en perfekt kombination. Moccafyllning till tårtan är en smörkräm smaksätt med kaffe och ägg. Mycket lätt att göra. Tårtan är mjuk och fluffig.  Moccasmak är tydlig och ger en härlig smak sensation. Enkel och god vallmotårta.

Recept till vallmotårta

Ingredienser:

10 bitar

bakform om 18 cm i diametern

Vallmobotten

200 g vallmo

3 ägg

1 dl socker

1 ½ tsk honung

2 msk  hackade nötter, valnötter eller pecannötter

Moccafyllning

2 ägg

1 ½ dl socker

200 g smör, osaltat och rumstempererat

1 msk nescafe, pulver

1 msk whisky

Garnering

halvor av pecannötter

2 dl hackade pecannötter

1 msk nescafe, pulver

vallmotårta med moccafyllning

Börja med tårtbotten. Koka vallmofrö i vattnet i 20 minuter. Sila av vatten. Mal vallmo i köttkvarn eller i blender. Ta hundra gram vallmo ( efter tillagning väger vallmo mer en 200 g, resten kan du spara till annat vallmobakverk eller  frysa). Vispa äggvitor till hårt skum. Lägg äggulor och socker i en skål. Vispa pösigt. Häll i honung samt vallmo och valnötter. Vispa en stund och blanda försiktigt äggvita i. Smöra och bröa bakform och fyll den med smeten. Jämna ut ytan. Grädda i ugnen uppvärmd till 160ºC varmluftsugn (utan varmluft 180ºC) i cirka 35 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Dela sedan till två lika tjocka bottnar.

Gör moccakräm. Vispa hela ägg med socker i en vattenbad. När blandningen börjar tjockna tillsätt kaffe. Vispa tills kaffe löser sig helt. Ta bort från värme och vispa tills äggsmeten är kall. Vispa smöret fluffigt och sedan vispa i äggsmeten i omgångar. Vispa i alkohol. Börja montera tårtan. Ta en metallringrund om första botten och bredd det mesta av moccafyllningen. Lägg på andra botten. Ställ i kylen så att moccakräm stelnar lite, 30 minuter räcker väl. Ta bort ringen och bredd resten av moccakrämen. Garnera tårtan med pecannötter och pudra med kaffe. Förvara i kylen, men ta ut 30 minuter innan servering.

vallmotårta recept

Leave A Comment