Vegetarisk curry – enkelt och gott vardagsrecept

vegetarisk curryVegetarisk curry är återkommande vardagsmiddag hos oss. Här hemma brukar vi ha en köttfri dag och do vegetarisk curry är ett bra alternativ. Dessutom curry kan man svänga väldigt lätt med säsongsgrönsaker som blomkål, rotfrukter, grönkål eller spenat. Ja, man kan bli ganska  uppfinningsrik  och fantasifull bär det gäller att laga vegetarisk curry. Den är ju vegetarisk så den ska mäta också. Därför borde man ha i den en bra råvara rik på proteiner, oljor och fiberrika grönsaker. Det kan man få om man använder utav kikärtor, bönor, kokosmjölk och jordnötsoljan. Som tillbehör brukar jag koka vittris och baka kryddig tunnbröd.

curryrecept

Jag skulle aldrig helt och hållet konvertera och sluta äta kött. Jag älskar kött men varva ner dess konsumtion till fördel för vegetarisk mat är inte alls dum idé. Här på bloggen hittar ni massor av vegetariska recept. Jag skriver det jag menar…ha, ha…

Det här receptet passar alla som vill ha en mättande middag utan kött. Här samsas sötpotatis, kikärtor, blomkål samt mycket kryddor och grönt. Brukar alltid laga en stor gryta  utav vegetarisk curry. Det räcker till middag och till lunchboxar.

curry vegetariskmat

Vegetarisk curry

Ingredienser:

till 4-5 personer

2 gullök

4 vitlöksklyftor

2 sötpotatis, cirka 350 g

1 liten blomkål

400 g krossade tomater

150 g kikärtor, okokta

400 g kokosmjölk

2 dl grönsaksbuljong

2 msk ghee eller jordnötsolja

1 tsk kanel

2 tsk spiskummin, frö

1 msk rökt paprikapulver

1 kruka koriander

¾ msk salt eller enligt smaken

matutankott

Blötlägg kikärtor dagen innan eller använd färdigt kokta på burk. Smält smör eller värm jordnötsolja i en gryta och fräs på lök och sedan tillsätt vitlök. När det mjuknat, slå på buljongen, tomat och kikärtor. Rosta spiskummin och krossa i morteln. Lägg alla kryddor i grytan samt salt och koka den i 30 minuter. Okokta kikärtor måste ha lite försprång. Förberedd de stora grönsaker. Dela blomkål i små buketter. Skala och tärna sötpotatis. Lägg i grytan efter den har kokade i 30 minuter. Hacka koriander, spara några blad till garnering. Koka i 15 minuter. Garnera med koriander och servera med ris och bröd.

 

SparaSparaSparaSpara

Leave A Comment