Vetekaka med rabarber – polsk vetekaka

vetekaka med rabarberPolsk vetekaka med rabarber är ett måste! Vetekaka med säsongens frukter är traditionell efterrätt i Polen. Min favorit är med rabarber. Fast rabarber är en grönsak då är mycket lämpligt för vetekaka, paj eller galette. Om årets första rabarber smakar alltid fantastiskt vi tröttnar aldrig på vetekaka med rabarber även under sen sommar. Mina kompisar förser mig med rabarber så sent som till september. Har rabarberodling på balkongen, dock den växer lite för långsamt för mina behov.

vetekaka med rabarber

vetekaka_polskMen i vårt sommarhus i Polen växer rabarber så det knakar. Det blev många omgångar med rabarberkakor! Alla här hemma gillar vetekaka till frukost eller eftermiddagskaffe. Så härligt att sitta på veranda och njuta av kakan med en kopp och solstrålar omkring oss. Flugorna fick sin vinst också medan jag tog bilder…he, he…

Vetekaka med rabarber

Ingredienser:

rektangulär bakform 25 cm x 35 cm

1¾ dl / 160 g strösocker

100 g smör, mjukt

2½ dl mjölk

35 g färsk jäst

1 ägg + 1 äggula

½ tsk salt

8 dl / 600 g vetemjöl

800 g rabarber

Smuldeg- smultäcke

1 dl / 75 g vetemjöl

½ dl / 45 g socker

40 g smör, kallt

vetekakaPlacera mjöl i en bunke. Jag använder kitchenaids stora skål. Häll på den fingervarma mjölken och lös upp jästen helt. Blanda ner socker och salt och börja knåda degen. Gör du det med hjälp av matberedare använd degkrok. Tillsätt ägg och äggula. Till sist lägg i tärnat mjukt smör. Degen ska vara lätt och fluffig. Plasta in degen i skålen och låt jäsa i 30 minuter.

vetekaka_receptSkala och tärna rabarber. Klä bakformen med bakpapper. Fördela degen jämnt och täckt med rabarber. Blanda alla ingredienser till smultäcke och strö på. Lägg på köksduken och låt jäsa i 25 minuter. Sätt ugnen på 175ºC varmluft (utan varmluft 15 grader mer eller enligt ugnen). Baka vetekaka i 30 minuter. Ta ut från ugnen och låt den svalna innan du skär kakan i bitar.

 

Leave A Comment