Vetekaka recept- polsk kaka

vetekaka receptVetekaka recept, en polsk kaka som bara smälter i munnen på en. En favorit vetekaka recept på sommaren som kan göras om och om igen med olika skogsbär, exempelvis med blåbär. Här bakade jag vetekaka med färska blåbär. Säsongen för blåbär är inte slut än. Man kan plocka blåbär själv eller köpa på torget. Använd gärna vetekaka recept. Kakan är luftig och lagom söt, precis som vetebröd ska vara.

Vetekaka recept

Ingredienser:

2 avlånga bakformar 15 cm x 30 cm

8 ½ dl / 500 g vetemjöl

25 g färsk jäst

1¼ dl /120 g socker

60 smör, mjukt

2 dl mjölk, uppvärmd

1 citron, rivet skal

 2 äggulor

en nypa salt

1 l blåbär, färska hos mig

Smuldeg

1¼ dl / 80 g mjöl

50 g smör, kallt

80 g farinsocker

vetekaka recept med blåbär

Lös jästen i den uppvärmda mjölken med 1 msk socker och cirka 200 g vetemjöl. Lägg på plastfolie och ställ varmt i 15 minuter. I en stor skål (jag använde köksassistent) häll resten av mjölet, socker och fördeg. Blanda till en smidig deg. Lägg i äggulor och salt. Knåda till en homogen deg och sedan tillsätt mjukt smör i bitar. Knåda tills degen upptår allt smör. Lägg på plastfolie och ställ varmt i 40 minuter.

Spjäll degen på en lätt mjölat köksbänk och vik några gånger. Låt vila i 10 minuter under duken. Dela sedan degen i två bitar och forma till rektangel. Klä bakformarna med bakpapper och lägg degen i. Hacka kallt smör mer mjöl och socker tills det bildas smulor. Strö på blåbär och degsmulor, lägg på köksduken och låt jäsa i 20 minuter. Under tiden värm upp ugnen till 160ºC varmluft (utan varmluft cirka 15 grader mer). Sätt båda formarna i ugnen och baka vetekaka i cirka 40 minuter. Ta ut från ugnen, låt svalna. Dela och servera.

Leave A Comment